Пилешкото месо e поскъпнало с почти 50% за година

22.07.2022 | 15:35
по статията работи: econ.bg
Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с 48% на годишна база. Прогнозира се високите нива да се задържат и през следващите месеци под влияние на инфлационните фактори и нарушенията в предлагането на международния пазар
Пилешкото месо e поскъпнало с почти 50% за година
Снимка: под лиценза на creative commons

Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с 48% на годишна база. Прогнозира се високите нива да се задържат и през следващите месеци под влияние на инфлационните фактори и нарушенията в предлагането на международния пазар. През първото тримесечие са произведени 21,2 хил. тона месо от бройлери, което надвишава с 11% равнището на производство от 2021 г. Това става ясно от данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

По  предварителни  данни  на  МЗм  произведеното говеждо и телешко месо в кланиците през първото тримесечие на 2022 г. възлиза на 2 хил. тона. Съпоставено със същия периода на предходната година се наблюдава увеличение с 36,1%, дължащо се основно на по-големия брой заклани животни – 9,67 хил. броя спрямо 7,34 хил. броя през 2021 г. Това става ясно от данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

Европейските цени на говеждото и телешкото месо продължават да се задържат на по-високи нива в сравнение с последните три години, поради свиването на предлагането в условията на сравнително силно търсене, както и поради увеличената издръжка на производството.

Осредненото равнище за май превишава с 32% отчетеното през същия месец на предходната година. Динамиката на европейския пазар влияе и върху българските цени, които вероятно ще се движат около и над 6,50 лв./кг кланично тегло.

Цените на едро на свинското месо се покачиха до 3849 лв./тон кланично тегло през м.май, което е с 10% над нивото от същия месец на 2021 г. Очакванията са ценовите нива да продължат да се повишават поради силния натиск на растящите разходи за фуражи и другите входящи ресурси, както и заради по-ниските цени на това месо спрямо останалите меса.

Произведеното в промишлени условия свинско месо през първите три месеца на настоящата година е в размер на 20 хил. тона (+23% на годишна база). За същия период продукцията общо за ЕС намалява с 4,6%, поради спада в някои от големите държави-производители като Германия, Полша и Италия, който се очаква да продължи, поддържайки по-високите ценови нива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...