Всички млечни продукти ще се правят по държавни правила. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието и храните.
"Масло" ще се наричат само продукт с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%. 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%, предвижда наредбата. Промените се правят заради намаленото количество сурово краве мляко, което млекопреработвателните предприятия изкупуват от фермите.
Промените става факт и заради ниската изкупна цена на суровото мляко, както и вноса на евтино сухо мляко. Сега няма критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти. С наредбата се въвеждат правила, като например за айряна добавката на вода трябва да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%. Това става ясно от информация в днешния брой на вестник "Стандарт".
При производството на млечни продукти ще може да се използва сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Няма да се допуска употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко. Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Те ще се наричат "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".
Истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра. Това гласи още проектът.
Забранено ще бъде също така производителите на мляко и млечни продукти да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини. Досега нямаше ограничение в това отношение, а недобросъвестни производители успяваха да пробутват не само истинско сирене, но ментета с палмови продукти и други добавки. В проекта са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им.
Само 18 продукта може да се наричат млечниспоред новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др. Това става ясно още от информацията на в. "Монитор".
Дадено е точно определение също така на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айряна и млякото за пиене.