Порциите с храна в турските хотели да бъдат намалени. Целта е да се харчат по-малко пари за храна и да се изхвърлят по-малко продукти, обясни предложението си новият министър на земеделието, храните и животновъдството на Турция Ахмет Ешреф Факъбаба.
„Днес близо 800 милиона души в цял свят са изправени пред глад и недохранване. Световният мир не може да бъде подкрепен, ако не бъде гарантирана сигурността в храненето”, казва Факъбаба. От близо 4 млрд. тона храна, 1.3 милиарда тона се изхвърлят всяка година. И луксозните хотели са сред основната причина за това. Те консумират едва половината от храната, която купуват.
Факъбаба уточни, че препоръката за намаляването на порциите, се отнася именно до луксозните хотелски комплекси. Именно те предлагат и т.нар. „ол инклузив”, който включва безплатна харна и напитки през целия ден.