Има вече предложения за български държавен стандарт (БДС) на 3 вида хляб. Те са на браншовата камара на хлебопроизводителите. Проектите са за бял, "Добруджа" и типов. Според тях е забранено слагането на избелители, оцветители и консерванти, но се допуска използването на подобрители "при технологична необходимост". Трайността на неопакования хляб е до 36 часа, а на опакования - 72 часа.
Рецептите ще са почти еднакви - ще съдържат брашно, сол, мая и вода. Разликата е в типа основна суровина. За първия вид ще се ползва само първокласно бяло брашно, в "Добруджа" - с по-високо съдържание на пепел, а в типовия - типово брашно. Отвътре хлябовете трябва да бъдат с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната коричка да са с дебелина съответно 1,5 и 2 мм.
След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма
Проектите са на много ранен етап. Тепърва ще се обсъждат от работни групи, уточниха от земеделското министерство. Затова и точните съставки още не били окончателни. Всички по веригата обаче трябвало да гарантират за качеството на суровините. Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че сред първите задачи на новата Агенция по храните ще бъде създаване на стандарт и за хляба.
До влизане на закона в сила контролът е на РИОКОЗ. Санитарните инспектори имат право да глобяват с до 1000 лв., ако съдържанието се разминава с етикета, информира вестник "24 часа".