Правителството одобри секторната пощенска политика на България до 2013 г.

08.05.2009 | 20:18
по статията работи:
Ще се въведат финансови механизми за компенсиране на възникнали нетни разходи при изпълнението на задължителната универсална пощенска услуга
Правителството одобри секторната пощенска политика на България до 2013 г.

Снимка: Blog.riskmetrics.com

Министерският съвет прие днес Актуализирана секторна пощенска политика на България 2009-2013 г. Документът ще допринесе за провеждане на държавното управление и осъществяване на независимото регулиране на пощенския сектор с оглед подготовката му за пълно отваряне на пощенския пазар за конкуренция след 2010 г. С него ще се осигури универсалната пощенска услуга (като услуга от общ икономически интерес) в условията на пълна либерализация чрез избор на доставчик със задължение за извършването й, съобщават от правителствената информационна служба.

Ще се въведат финансови механизми за компенсиране на възникнали нетни разходи при изпълнението на задължителната универсална пощенска услуга, съобразени със законодателството на Европейския съюз в областта на пощенските услуги. Създават се условия за функционирането на икономически стабилен пощенски пазар, напълно отворен за ефективна конкуренция. Ще се защитят интересите на потребителите и ще се гарантира равнопоставен достъп до предоставяните пощенски услуги и до информацията за техните характеристики в условията на либерализиран пазар.

С документа се цели още създаване на условия за подобряване на пощенската сигурност и за въвеждане на световните стандарти в областта на пощенските услуги; създаване на условия за интегриране на пощенските услуги в изграждането на информационното общество; модернизиране на съществуващите и въвеждане на нови пощенски услуги чрез внедряване на съвременни информационни и комуникационни технологии; развитие на човешките ресурси; развитие и усъвършенстване на дейностите в областта на издаването и съхранението на пощенски марки, пощенски продукти и специални пощенски печати.

С Актуализираната секторна пощенска политика на България 2009-2013 г. ще се изпълнят задълженията в областта на пощенските услуги, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, Всемирния пощенски съюз и други работни структури и институции, допълват от правителствената пресслужба.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила до 11...