Да бъде въведен национален стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В него трябва да бъдат включени специални изисквания за материалите, от които могат да се изработват казаните. Това предлагат от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, пише
„В почти всеки двор има нещо, в което се вари акцизен продукт, а няма стандарт за съдовете и за металите, от които може да се изработват", коментира шефът на управителния съвет на асоциацията Бранимир Ботев. Според него ако се въведе стандарт, ще може да се гарантира чистотата на продукта и това, че е годен за консумация. Освен това ще се повиши контролът върху обемите, които могат да се преработват.
В повечето държави от Европейския съюз е въведен стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В Австрия, където има над 27 хиляди домашни производители, всеки казан минавал през служба, която е подобна на нашия Институт за стандартизация.
"У нас всеки набеден селски майстор може да ви направи казан от каквато и да било тенекия", коментира Ботев. Той обясни още, че от Асоциацията на производителите на спиртни напитки вече са представили идеята си пред земеделското министерство и очакват позицията на ведомството по въпроса.
Най-подходящият метал за изработка на казан за ракия е медта смятат специалисти. Причината е, че тя е добър топлопроводник. Освен това медта намалява вероятността от бактериално замърсяване на дестилата. Заради по-ниските цени много хора си набавят съдове за изваряване на ракия от ромите. Обикновено те искат за целта около 300-400 лв.