През април яйцата поевтиняха на едро средно с 22% до 0,25 лв. за брой, отчетоха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В края на месеца цената на яйцата падна до 0,22 лв.
През този месец цената на захарта, ориза и лещата падна с около 2-4%, а цените на брашното и фасула се движат около нивата от март. Олиото поскъпва с два процента за месеца на база до 2,52 лева за
литър. Промяната на цените на млечните и месните произведения през април спрямо март е в диапазона плюс/минус 1-3 процента.
На годишна база яйцата обаче поскъпват с 56% - през април 2011 г. те са се продавали на едро по 0,16 лв. Спрямо април 2011 г. фасулът поевтинява с 18%, а местните произведения и рибата в диапазона
2-12 процента. Млечните произведения поевтиняват на годишна база с около 3%.
В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на оранжерийните краставици (11,7%), салатите (23%), картофите (9%) и зелето (2%). Поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при
оранжерийните домати (29%) и зрелия чесън (5%), а ябълките, бананите и цитрусовите плодове са поскъпнали на месечна база в диапазона 1-11 процента.
В сравнение с април 2011 г. има ръст в цените на бананите и цитрусовите плодове в порядъка на 4-10 процента. На годишна база оранжерийните домати поскъпват с 13%, а оранжерийните краставици с
35%.
При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зелето и чесъна - с около 50%. Цената назелената салата
през тази пролет е с 6.5 на сто по-ниска, а ябълките се търгуват с 33% по-евтино в сравнение с миналата пролет.