В рамките на специализирана акция за абитуриентските празници ветеринарните инспектори от дирекция "Столичен ветеринарно-санитарен контрол" извършиха проверки на 449 заведения за обществено хранене в София. Акцията продължи от 11 май до 3 юни. В резултат бяха съставени 64 акта за установени административни нарушения и 59 предписания за отстраняване на нередности в обектите, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
Най-честото нарушение, за което бяха съставени 25 акта, е липсата на разделно съхранение на храни от животински и неживотински произход. Ветеринарите съставиха 17 акта за нарушения в процедурите по програмите за самоконтрол (липса на дневници за хигиената на персонала и заведението и др.) и 11 акта заради неспазване на температурния режим на съхранение на продуктите. Глобата и за трите нарушения е между 100 и 300 лв.
В 7 ресторанта инспекторите намериха храни от животински произход с изтекъл срок на годност, за което са съставени съответните актове. Санкцията е между 500 и 1 000 лв. 13,655 кг. месо и месни продукти с изтекъл срок на годност бяха насочени за унищожаване. Липса на информация за произход на суровини за заготовки бе установена в едно заведение, за което бе съставен акт, санкцията по който е на стойност между 500 и 1 000 лв. За унищожаване бяха насочени 3,150 кг. месни продукти и 2,660 кг. риба. Заключението на инспекторите е, че като цяло хранителните продукти от животински произход се получават от регламентирани предприятия и складове и са придружавани с изискваните търговски документи.
За ползване на една и съща работна площ за различни дейности като обработка на бяло и червено месо, почистване на зелечуци и дезинфекция на яйца бяха съставени 3 акта, по които санкцията е между 100 и 300 лв.