Прокуратурата е разпоредила проверка във всички детски кухни в страната, включително и частните. Това съобщи по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор на Република България, предаде Агенция "Фокус".
Проверката най-вероятно е след подаден сигнал. Проверява се дали са спазени изискванията за устройството и дейността на детските кухни, дали са регистрирани по Закона за храните, безопасни ли са, дали храната се приготвя по определения начин, дали се оставят проби от храната. Следи се и за устройството на сградите, дали се използва работно облекло, как се изнася боклукът и др.
До 17 септември РИОКОЗ ще проверява дали се спазват разпоредбите на Наредба 26 относно изискванията към устройството и дейността на детските кухни,както и здравните изисквания към тях. До 20 септември се очакват резултатите от проверка в детските градини и ясли, която се провежда съвместно с органите на държавния ветеринарен контрол по отношение на постъпващите храни от животински и неживотински произход. Обект на проверката са документите за произход, етикетирането, срокът на трайност, условията за съхранението. През октомври е планирана проверка в ученическите столове за спазването на разпоредбите на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.
Д-р Маша Гавраилова, началник отдел "Опазване на общественото здраве" в Дирекция "Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването, коментира, че все още има какво да се желае по отношение на здравословното хранене в детските кухни, като на-много има нужда от риба, млечни и зърнени продукти.
Наблюдава се увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, отбеляза д-р Гавраилова. Тя добави, че има отделни общини, които са назначили диетолози към съответните кухни и столове, като там се отчитат добри резултати по отношение на здравословното хранене.