Индексът на тържищните цени на хранителните стоки се повишава през тази седмица от 1.736 на 1.744 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
/ДКСБТ/, цитирани от БТА. Индексът достигна най-високото си ниво през тази година в дните около Великден - 1.768 пункта.
Захарта през последната седмица поскъпва с една стотинка и се продава средно по 1.35 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с 0.05 лева - до 2.58 лева за литър. Брашното тип "500" запазва цената си - 0.89 лева за килограм.
Обикновената кайма се продава средно по 4.77 лева за килограм, а произведената по стандарта "Стара планина" струва 7.61 лева за килограм. Кренвиршите по стандарта "Стара планина" се продават средно по 7.36 лева за килограм.
Кашкавал "Витоша" поскъпва с 0.6% и се продава по 9.92 лева за килограм. Цената на
кравето сирене е 4.48 лева за килограм на едро. Яйцата поскъпват с една стотинка и се продават по 0.16 лева за брой.
Оранжерийните домати поевтиняват с 1.1% - до 1.82 лева за килограм. Оранжерийните краставици са с 1.6% по-евтини и се продават също по 1.82 лева за килограм. Картофите
поскъпват с 3% и се продават средно по 0.68 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 4.9% - до 0.43 лева за килограм.
Зрелият фасул поевтинява с 0.7% и се продава средно по 2.23 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава с 4.4% - до 7.16 лева за килограм.
Ябълките се продават средно по 0.95 лева за килограм. Цената на лимоните намалява с 3.9% - до 1.47 лева за килограм.