Първият за 2020 г. фермерски пазар на Женски пазар ще се проведе тази събота на 11 януари от 2020 г., от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София. Вече три месеца Женски пазар е домакин на Фермерски пазар „Пендара“, а в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий” могат да бъдат открити стоки на повече от 50 родни производители. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, а организатори са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.
„С организирането на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар отговорихме на нуждите в столицата да бъде създаден постоянен фермерски пазар, който да се провежда на едно и също място, и по едно и също време. Ние създадохме необходимите условия, така че софиянци и гостите на града могат да открият чистите български храни на нашия пазар всяка събота. И тази година ще продължим да подкрепяме стартиращи български фермери и занаятчии с фокус върху нови и иновативни производства. Ще продължим и с кулинарните демонстрации и конкурси, като този за най-традиционната домашна супа, който ще се проведе в събота на 25 януари“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.
Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа ще се проведе на 25 януари от 12 часа на Женски пазар. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.
„С този конкурс целим да опазим българските традиции като представим типични за различните региони в България супи. Ще очакваме всеки, който има желание и е съхранил рецептата на своята баба да се включи в приключението. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да приготви ястието си. Ще има жури – оценител, а посетителите на Фермерския ни пазар ще могат да опитат творението на победителя. Разбира се ще има и награди“, сподели Гергана Кабаиванова, управител на Фондация „LocalFood.bg“
Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Том Консерв ООД - семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които тази съболта ще покажат своя изключителен мармалад от сливи, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например - ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска изба Лозина, както и още много други.