Този Великден вносните храни ще бъдат неизменна част от празничната трапеза на българина. С козунаци и зеленчуци основно ни снабдява Гърция, а с яйца - Полша. Това обясни пред iNews.bg изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
По думите му все по-рядко на пазара у нас се намират козунаци, произведени в България. Освен от Гърция, най-често те се внасят от Румъния, Полша и Италия.
Както може да се предположи, причината потребителят да предпочита вносните козунаци пред родните, е по-ниската им цена. "Друга причина е, че малките фурни отстъпиха място на големите вериги", допълва експертът.
Рискът при храните, доставяни от чужбина, е по-краткият им срок на годност след излагането им на щандовете. Производителят трябва да предвиди по-дълъг срок на съхранение, в който да се включва и времето за транспортиране от една държава до друга.
Друг често срещан проблем при козунаците са оцветителите, които някои производители влагат, за да изглеждат те "по-апетитни". Част от използваните вещества могат да бъдат вредни.
Какви бои влагат производителите в продуцията си, кои от тях са позволени и кои биха ни навредили, прочетете в материала на iNews.bg.