За да се прави хляб от качествено жито, без подобрители, трябва качествена пшеница, а реколтата от тази година е толкова слаба, че тя ще стигне за 90 дни. Това е позицията на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Тя е факт, след като от камарата са се запознали с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към Министерството на земеделието и храните.
Качествената пшеница добита през 2010 година възлиза на 5,4% от общия обем на реколтата или около 203 000 тона. В тази цифра е включена пшеницата с качество от първа и втора група. Добитото зърно ще бъде достатъчно за производството на около 140 000 тона брашно, от което могат да бъдат направени 280 милиона броя хляб от 700 грама.
Пак по данни на официалната статистика средното дневно потребление на хляб у нас е 285 грама на човек от населението. Проста сметка показва, че трябва да бъдат осигурени около 3 милиона хляба на ден и качественото брашно ще стигне за не повече от 90 дни, информира Standartnews.bg.
Според експертите на земеделското министерство пшеница с добри показатели се води и тази от втора Б и част от трета група. Тя обаче не съдържа достатъчно количество глутен и за направата на хляба е нужно да се вложи и подобрител, който да повиши тези показатели.
Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското министерство е високият процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори още на етап смилане. Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно- брашно- хляб.