Дивечът у нас е голям ресурс, който не трябва да изтича нецелесъобразно, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на откриването на конференцията "Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня", цитиран от iNews.bg. Събитието се проведе вчера, на 3 април 2012 г.
Той добави, че популацията на дивеч в горите в страната се увеличава с всяка изминала година, при това с много добри темпове. За сметка на това, в момента в България има само две лицензирани кланици за тази цел. Това е причина в момента доставките на дивеч да стават по-скоро нелегално, което, от една страна е свързано с риск за здравето, а от друга - не бива да се кара до търговските обекти без документ за произход.
Държавата трябва да създаде условия, в които доставката на дивеч за ресторанти, заведения и търговската мрежа да бъде легализирана и достъпна, подчерта земеделският министър.
Той заяви, че това може да стане с промяна в Закона за ветеринаро-медицинска дейност, който в момента е между първо и второ четене в парламента. Найденов увери, че ще възложи на експерти от министерството да направят всичко възможно тези промени да станат факт.
В Закона за лова също може да се направи подобна промяна, посочи земеделският министър и заяви, че работна група изработва промените по него.
Дивечът е по-скъпа стока от конвенционалното месо и не може да бъде заменено с други деривати като соя например, затова той ще си има определена ниша на пазара, смята Найденов. Той добави, че дивечът е много полезен и като хранителна стойност е много добър.
"В мое лице браншът има най-големия съюзник това да се случи", коментира Мирослав Найденов.
Дивечовото месо, което се продава в България не е българско, а е с основен произход страни членки на ЕС, каза Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните. По думите му огромни количества дивеч всяка година отиват в екарисажа, защото по време на многобройните проверки инспекторите от БАБХ се натъкват на големи количества дивеч без документи в магазините и ресторантите.