Ресторантьори: Забраната за пушене ще доведе до 30% спад на продажбите

09.06.2009 | 09:32
по статията работи:
От БХРА искат забраната да се въведе плавно и в ресторантите да остане възможността за две зали - за пушачи и непушачи
Ресторантьори: Забраната за пушене ще доведе до 30% спад на продажбите

Влизането на забраната за тютюнопушенето през 2010 г. би довело до 30% спад на продажбите в ресторантите. Тя безспорно трябва да се случи, но съчетано с кризата в момента, като се вземе и предвид колко са активнопушещите хора в България, положението става доста сложно. Това каза Атанас Димитров, председател на Регионална структура на ресторантите в София към Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), цитиран от Агенция "Фокус".

"Прогнозата ми е, че след влизането на забраната за тютюнопушенето през 2010 година, тя ще доведе до още между 15 и 30% спад, колкото е сега вследствие на кризата - това означава 60% спад в продажбите в ресторантите", каза още Атанас Димитров. По думите му, хората, които са в наети помещения, няма да могат да излязат от кризата, а тези, които са собственици на имота, едва ще кретат.

Желанието на ресторантьорите и хотелиерите е да остане възможността за две зали, пушачи и непушачи, а забраната да се въведе плавно, с предварително запознаване на гражданите, и особено подрастващите, с проблема.

"Не сме против забраната за тютюнопушенето, а сме против тя да се наложи веднага, без да се даде гратисен период за подготовка на ресторантите". На заведенията, които са склонни да въведат веднага забраната, държавата би трябвало да направи някакви отстъпки под формата на намален данък печалба в края на годината, например. Някакви малки жестове, с които да оберат негативите, които се струпват наведнъж върху тях", каза още Атанас Димитров.

До миналата година имахме изключителен дефицит на работна ръка в ресторантите - сервитьори, бармани и готвачи. Сега се забелязва, че има свободен ресурс. Хората почват да търсят работа и то усилено. При една обява за свободно работно място в ресторант, сега се обаждат около 500 души, срещу пет миналата година. Това каза още Димитров,

По думите му, не само в условията на криза, големите ресторанти са по-рентабилни, тъй като биха могли да отговорят на условия като качество на предлаганата услуга. Рентабилността на ресторанта зависи много и от локацията му. "Необмислен е законът за тротоарното право, което плащат собствениците на ресторанти", заяви председателят на БХРА като очерта основните проблеми, върху които работят от структурата в момента. В крайните квартали таксата е един лев на квадратен метър, 100 квадрата са 100 лв., по 30 дни -3 000 лв.

Друг проблем е плащането на суми на мюзикаутор, при сключен договор, за разпространяваните в заведенията или хотелите музикални програми, свързани с телевизията или радиото. "Тези такси са около 500- 600 лв. на месец средно за заведение, плюс тротоарното право, плюс слънцезащитни устройства - ресторантът става като дойна крава - непрекъснато се дои, а няма паша", допълни Атанас Димитров.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.02   1229 г. – Съгласно договор между императора на Свещената Римска империя Фридрих II и египетския султан Ал-Камил, християнските поклонници получават право да посещават...