Хората в България се притесняват основно от остатъци от пестициди в плодовете, храните и зеленчуците, евентуално хранително натравяне от бактерии, като салмонелата в яйцата и замърсители като живака в рибата и диоксините в свинскотo са едни от основните рискове, свързани с храните.
Това става ясно от представително изследване на Евробарометър за обществените нагласи към безопасността на храните, чийто данни бяха разпространени от МЗХ. Изводите са направени въз основа на 1001 персонални интервюта, проведени през месец юни тази година.
От резултатите става ясно, че 51% от хората определят като "доста вероятно" храните, които ядат да навредят на здравето им. Други 49% от анкетираните смятат, че здравето им може да бъде увредено от замърсяване на околната среда. Друг риск за здравето се крие в икономическата криза.
Повечето хората са избягвали за известно време определена храна, за която са прочели че не е безопасна за здравето им или е вредна - съответно 41 и 39 на сто. Съответно 32 и 33% от хората са се разтревожили за проблема, но не са направили нищо по въпроса. Съвсем малък процент от хората - под 10, са промени за постоянно хранителните си навици вследствие на получената информация.
Пълните резултати от изследването може да намерите в прикачения файл.