Понятието "Българско розово масло" може официално да стане защитено географско означение в европейските регистри, информираха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Това стана ясно по време на днешното заседание на Постоянната междуведомствена консултативна комисия по географски означения и храни с традиционно специфичен характер, което се проведе в сградата на ресорното ведомство. На него беше одобрено заявлението за регистрацията на Защитено географско указание „Българско розово масло“ в Европейския регистър на Защитени географски означения.
Взетото днес решение е последният етап от националната процедура по регистрацията на розовото масло. Тя включва преглед на подадените документи от съответната група производители, както и публикуването на заявлението, за да се предостави срок за подаване на евентуални възражения по него. Председател на междуведомствената комисия е зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.
Тъй като в рамките на срока никой не е подал възражение, процедурата е финализирана на национално ниво. Следващата стъпка е да се подготвят необходимите документи за изпращане на заявлението в Европейската комисия. Там ще стартира процедурата по одобрението на означението „Българско розово масло“ като защитено географско указание.