Министерският съвет (МС) прие Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска. Структурите ще бъдат на административно подчинение на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
С приемането на Стратегията ще се постигне осъществяване на координиран контрол за съответствие с изискванията на европейското право и българското законодателство по цялата хранителна верига (първични продукти, храни, фуражи, здравеопазване на животните, хуманно отношение, странични животински продукти, здраве на растенията).
Агенцията ще има изцяло контролни функция и нейното ръководство ще се назначава от премиера. Структурата ще бъде второстепенен разпоредител към МЗХ, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството, цитиран от Агенция "Фокус".
Агенцията ще осъществява контрол, основан на оценката на риска, за да се осигури висока степен на опазване здравето на хората, на животните и растенията, хуманно отношение към животните и повишаване доверието на потребителите.
Компетентният орган ще осъществява унифициран контрол с еднакви методи и единен подход по цялата хранителна верига за осигуряване на обективност, прозрачност, ефективност и ефикасност. Агенцията ще извършва процедурите по одобряване и регистрация по цялата хранителна верига. Тя ще подготвя и изпълнява Единия многогодишен национален план за контрол. Агенцията ще разработва също единни мониторингови програми за изпълнение на задълженията по прилагане на европейското законодателство. Във функциите на Агенцията ще залегнат и дейностите по одит и обучение на персонала.
Четири контролни органа ще влязат в новата агенция - Националната ветеринароно-медицинска служба (НВМС), Националната служба за растителна защита, Службата по зърното и фуражите, плюс част от отделите по безопасност на храните към РИОКОЗ, които са към здравното министерство.
Със създаването на агенцията ще се наложи редуциране на 400 щатни бройки. Няма да са нужни допълнителни финансови средства, ще се ползва бюджетът на службите, които ще се слеят в бъдещата агенция, обясни Найденов.
Центърът за оценка на риска ще е ситуиран в агенцията и неговият директор също ще се назначава от премиера. Той ще бъде контактната точка с Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). В него ще работят около 30 души.
Центърът за оценка на риска ще извършва научна оценка на риска от българска страна, съобразена с нашите условия. Чрез него ще се осигури достъп до изследователските фондове на ЕС. Българската структура за оценка на риска ще има 10 панела и 5 звена, еквивалентни на структурата на EFSA. Центърът за оценка на риска ще оказва научна и техническа помощ в областите от неговата компетентност с оглед подобряване на сътрудничеството между държавите-членки, страните-кандидатки, международни организации и трети страни, ще гарантира, че обществеността и заинтересованите страни получават бърза, надеждна, обективна и изчерпателна информация, ще изразява независимо своите заключения и възгледи по въпроси от неговата компетентност и ще изпълнява всички други възложени му от компетентния орган задачи.
Стратегията трябва да бъде внесена в Народното събрание в "кратък порядък", обясни министър Найденов.