Инспектори от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) са засекли и наложили възбрана върху 60 тона свинско месо, внесено у нас от Ирландия в началото на декември тази година. Ограничението е
наложено във връзка с оповестената по-рано днес информация, че е възможно месо, съдържащо опасното вещество диоксин, което причинява рак, да
е било изнесено за пазарите на 25 държави.
Блокираните у нас партиди месо са открити до 11.00 часа днес в хладилни бази за съхранение в София и Пловдив, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). До края на деня ще бъдат
проверени всички 112 хладилни складови бази на територията на цялата страна. До сряда – 10 декември, ще бъдат инспектирани и всичките 437 месопреработвателни предприятия, съобщават още от НВМС.
България получи сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез информационната система за бързо осведомяване, която действа на територията на ЕС RASFF, информират от ветеринарната ни
службата. В нотификацията от Брюксел са посочени две ирландски предприятия, които са произвеждали свинско месо, което би могло да бъде заразено с диоксин. Техните номера са IE 356 ЕС и IE 355 ЕС.
Днес в 12,00 часа е получена нова нотификация за трето предприятие в Ирландия с номер IE 332 ЕС.
Със заповед на генералния директор на НВМС Йордан Войнов ще се налага възбрана и ще се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено. След това от тях
ще се взимат проби за анализи. Ако лабораторните резултати докажат наличие на опасното вещество диоксин, месото и продуктите, в които то е било вложено, ще се унищожават. Пробите ще бъдат изпращани
за изследване в международни акредитирани лаборатории в страните-членки. Резултатите се очаква да бъдат готови от 3 до 5 дни.
Главно управление на НВМС е препоръчало на частна фирма да върне обратно в Ирландия, пътуващи за България няколко камиона свинско месо. НВМС създава кризисен щаб, в който са включени Дирекция
"Качество и безопасност на храните" към Министерство на земеделието и храните и представител на Министерство на здравеопазването.
От ирландската Агенция по безопасност на храните все още разследват как диоксинът е попаднал в свинското месо. България е изпратила запитване до Ирландската ветеринарна служба в кои партиди месо е
било засечено опасното вещество диоксин.