Във варненския екарисаж започна унищожаването на 70-те тона ирландско свинско месо. То беше задържано през декември миналата година по заповед на ветеринарните служби на Европейския съюз, защото има
съмнения, че съдържа диоксин, съобщи БНТ. Освен България, от месото са внесли още 11 държави от EС и девет извън еврозоната. Според българските ветеринари у нас цялото внесено количество е иззето и
ще бъде унищожено.
Първите 20 тона свинско месо пристигнаха под наблюдението на ветеринарни специалисти и икономическа полиция. Месото е от района на Хасково, Пловдив и Стара Загора.
"Месото ще бъде преработено тук, в екарисажа, на месокостно брашно, след което ще бъде унищожено в циментовия завод "Бели извор". Всичко се утилизира и няма опасност за разпространение на вредни
емисии, каза д-р Йордан Киров - директор РВМС - Варна.
Преработката на месото ще стане под налягане и при температура от 133 градуса. Окончателното унищожаване на ирландското месо ще е при много по-висока температура в пещите на циментовия завод.