Френските винопроизводители се възпротивиха остро на идеята на ЕС за нови стандарти при производството на розе. Плановете предвиждат, че този тип вино може да бъде произведен при смесването на бяло и червено вино, предаде EUbusiness.
1/3 от производството на розе се пада на винарните във Франция. За областта Прованс обаче този тип вино е традиция и част от местната култура. Винарите от региона се опитват да се преборят и с
насаденото мнение, че розето е с по-ниско качество от традиционните бели или червени вина.
Усилията дават ефект и през последните години пазарът на розето отчита сериозен ръст. Този тип вино става сред най-продаваните френски продукти.
Розовият цвят на виното е резултат от специална технология, обясняват още винарите. Виното се приготвя от червено грозде, чиито ципи са обелени. Европейската комисия обаче малко се интересува от тези технологии. Чиновниците са приели документ, който позволява на търговците да смесват бяло и червено вино и да продават резултата като розе. Предложението ще бъде представено пред членовете на ЕС през следващия месец.