Снимки: "Интерснак България"
78,2% процента от българите предпочитат фъстъците пред останалите видове ядки, които се предлагат на пазара, сочи проучване, поръчано от „Интерснак България" и направено от инситута за маркетингови изследвания GfK. Веднага след тях се нареждат слънчогледовите семки с 67,8%. Те се купуват и най-често - два-три пъти седмично. Много харесвани от сънародниците ни са и тиквените семки (53,6%).
Във високия ценови сегмент челни места заемат бадемите и лешниците. Най-малко внимание сънародниците ни отделят на шоколадовите и на смесените ядки, като голям процент признават, че изобщо не ги консумират. Кашуто, бадемите и лешниците се свързват с по-високо качество на живот и се смятат за отлично мезе на силните спиртни напитки. За бирата най - предпочитани са фъстъците, сочи проучването. Слънчогледовите и тиквените семки пък са най-подходящи за свободното време и особено за гледане на футболни мачове.
Най-много ядки (28,7%) се похапват с партньора, като предпочитаният начин е от купа или чинийка, а не директно от пакетчето. Любимото място за консумацията им е вкъщи (57,2%) или на улицата (11%), а най-малко се употребяват в в интернет клубовете (0,2%), в колата (1,2%) или пред компютъра (1,8%), както и в заведенията за бързо хранене (0,6%).
Почти всички от изследваните (97,4%) харесват ядките да са печени, а не сурови и ги предпочитат пакетирани (81,7%), а не в насипно състояние. „Задължително за ядките е да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място. Това не само запазва качеството им, но и гарантира, че няма да се образуват плесени и афлатоксини, които са особено опасни за здравето и дори могат да имат канцерогенен ефект", допълват от „Интерснак". За избора на ядки влияят личният опит или препоръката от приятел.
Освен това от "Интерснак Бългрия" предупреждават, че ядките могат да бъдат изключително опасни, ако ги съхраняваме неправилно. Задължително е например да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място, защото слънчевите лъчи и топлината спомагат за гранясването им. Гъбичките, които се образуват, се наричат Aspergillus fungus. Те предизвикват отделянето на афлатоксини, които подтискат имунната система и могат да причинят рак на черния дроб.
Затова ядките в открити витрини и тези в прозрачни опаковки могат да бъдат много вредни.
Освен това липсата на срок на годност и контрол върху качеството на съхранение крият допълнителен риск.
След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина. След изтичането му е
най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхраняват пет месеца. Във фризер те ще запазят полезните си качества и свойства девет месеца.
Ядките са добър източник на мононаситени мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали. Съдържат така наречените „полезни" мазнини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и спомагат за намаляване на холестерола в кръвта. Те са и са неразделна част от диетата на диабетиците. Дори помагат при борбата с целулита, препоръчват се и при бременни жени.