Родните хотели, които гощават гостите си с домашно приготвена храна, ще се окичат със „зелена звезда“ през есента. Става въпрос за наредба, категоризираща тези туристически обекти. Тя е заложена в Стратегията за развитие на туризма, която беше представена и приета от кабинета. По думите на зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев, отличителният знак ще даде повече престиж на хотелите и ще привлича посетители, които ценят менюто, приготвено от чисти натурални продукти.
Все още не е на дневен ред идеята ястията да са приготвени от биопродукти. Причината е в усложнената процедура за получаване на сертификат за тях. Въпреки това, съвсем скоро ще бъдат приети условията, на които трябва да отговарят домашните ястия, предаде в-к „Монитор“.
По думите на Ботев усилията ни трябва да бъдат насочени и към популяризиране на СПА дестинациите у нас, тъй като разполагаме със голям ресурс от минерална вода. Той потвърди, че според европейските изисквания повече от 80 на сто от водите ни се считат за термални. Според него най-добрия вариант е този тип туризъм да се съчетае с планинския такъв.
Зам.-министърът подчерта, че курортите по планините имат рагърнат потенциал едва в порядъка от 15 до 20%. Той акцентира върху необходимостта успоредно с неговото разрастване, вниманието да бъде насочено и към опазването на природните богатства на страната ни. „България има огромни възможности за екотуризъм”, допълни Ботев.