Ново поскъпване на хранителните стоки на едро отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Повишаване на цените се наблюдава от няколко седмици.
Увеличение е регистрирано в цената на едро на червените и зелените чушки - съответно с 4,4 на сто и с 2,4% и килограм червени чушки се продава до 1,88 лв., а зелени - до 1,27 лв. Картофите са поскъпнали с 1,8 на сто и се търгуват по 0,58 лв. за кг. Цената на оранжерийните краставици скочи с 4,8 на сто до 2,20 лева средно за кг. През изминалата седмица ръст в цената е отчетена и в продажбите на едро на краве сирене - с 0,5% и килограм се търгува по 6,13 лв.
Каймата поскъпна с 1,7 на сто и се купува по 4,77 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се повиши с 0,5% до 2,25 лева за брой. Пилешкото замразено месо поскъпна с 1,6 на на сто се продава по 3,86 лева за килограм на едро.
Ябълките се продават по 1,25 лв. за кг. Цената на лимоните се е понижила сезонно с 4,3% до 2,47 лева. Портокалите се продават по-евтино с 12,8 на сто до 1,43 лева за кг. на едро.
Кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 10,55 лв. за кг, а олиото - по 1,96 лева за литър.
Цената на брашното тип "500" се вдигна с 1,2 на сто до 0,83 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,29 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши през миналата седмица с 0,42%, отчитат още от ДКСБТ.