Производители прогнозират, че консервите тази есен ще са с 10-15% по-скъпи заради честите проливни дъждове през последните месеци, които унищожиха част от реколтата.
През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст. По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо.
Най-сериозният проблем на консервните фабрики е недостигът на работна ръка, обясни Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Въпреки голямата безработица няма желаещи да се трудят. Заплатите са 600-700 лв., но достигат до 1000-1200 лв., пише "Преса".
У нас работят около 80 преработвателни предприятия, част от тях са големи консервни фабрики, други са малки цехове, някои от тях само сушат гъби и билки.
Има фирми, които работят основно за вътрешния пазар, но други изнасят 99% от продукцията си. Най-много продаваме в европейските страни, следват САЩ.