Шаранът е най-търсената риба за Никулден. Причина за това е поверието за люспите на рибата. На празника е задължително на трапезата да има люспеста риба за благоденствие на семейството и пари в къщата. Скумрията, пъстървата, толстолобът също се търсят от потребителите.
Според търговци водеща при избора на риба за празника остава цената. Тази година за килограм шаран тя варира от 5,50 лева до 6 лева, предаде БНТ.
Живият шаран на "Женския пазар" в София се продава за 6 лв./кг. Изчистената пъстърва, която е алтернатива за мнозина, се продава за 8,80 лв., а по-нетрадиционната за празника сьомга можете да купите за около 18 лв. за килограм.
Точно преди празника цената на живия шаран, предлаган от търговците в Пловдивско пък, е между 6,50 и 7 лева за килограм.
"Производителите на риба няма да вдигат цените за Никулден", обеща управителят на Рибно стопанство-Благоевград Лидия Николова.
В стопанството на Николова шаранът и амурът се продават по 4,50 лв./кг на едро. Най-евтино се продава толстолобът - 3 лв./кг. По думите на Николова търговците, които вдигат цените с 2 лева, са на печалба, за разлика от производителите, които са принудени да не увеличават цената на рибата, за да си продадат продукцията.
Вчера инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) тръгнаха на проверки за нерегламентирани продажби и превоз на риба в страната, съобщиха от пресцентъра на агенцията. През последните дни са проверени близо 100 обекта в страната за продажба на риба, като от нерегламентирани търговци са иззети над 250 кг риба.
От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) съветват потребителите да не залагат само на изгодните оферти на пазара, а да гледат произхода, сроковете и условията на съхранение на рибата, която ще сложат на трапезата си в навечерието на празника.