Българите ядат един от най-вкусните хлябове в Европа, и в същото време един от най-нездравословните. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, говорител на на Федерацията на
хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Управителния съвет на федерацията.
Според Кукушева, балканските традиции и вкус изискват хлябът да бъде топъл, обемен, бял и пухкав. „Съвременното здравословно хранене предполага съвсем различен хляб”, коментира тя и допълни, че на
българския пазар се продава и много некачествен хляб, който се произвежда от "сивия" сектор.
Според проучване на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, процентът на "сивата" икономика до края на 2007 година е бил около 20-22 %. През 2008 година процентът на "сивата"
икономика е нараснал на 30-35 %.
Кукушева прогнозира, че тази тенденция ще се запази. „Причината да нараства процентът на сивата икономика е, че данъчната политика на държавата и контролната и координираща политика на
институциите не защитават легалните производители”, смята Кукушева.