Отпускане на еднократна социална помощ

 

Еднократна социална помощ се отпуска веднъж годишно за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. Право на получаване на еднократна социална помощ имат български граждани, семейства и съжителстващи лица по постоянен адрес на територията на съответната община, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини не могат сами или с помощта на задължените по закон да ги издържат лица да осигуряват задоволяване на основните си жизнени потребности. Право на еднократна помощ имат и чужденците, на които е предоставено убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут и лицата, за които това е предвидено в международен договор.

Размерът на еднократната помощ е до петкратния размер на гарантирания минимален доход. Размерът на еднократната помощ за издаване на лична карта е до размера на гарантирания минимален доход и се определя от директора на дирекция "Социално подпомагане".

Подава се молба декларация по образец до дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене;

Прилагат се необходимите документи, доказващи инцидентни възникналите здравни, образователни, комунално-битови и други потребности: медицинско направление, издадено от лекуващ лекар; епикризи от болнични заведения; протокол от лекарска консултативна комисия, експертно решение от трудово-експертна лекарска комисия или от Националната експертна лекарска комисия и районната експертна лекарска консултативна комисия; фактури за закупени животоподдържащи и животоспасяващи лекарства; документи за доходи от трудови или приравнени на тях отношения; копие от смъртен акт при смъртен случай; сведения от общински и неправителствени организации, МВР, съд, прокуратура и други.

В едномесечен срок се получава съобщение за заповед от директора на дирекция "Социално подпомагане". Съобщението съдържа правното основание за отпускане на помощта, размера на отпуснатата помощ и датата, от която е начислена, както и мястото и датите за изплащане на помощта. При отказ, се съобщават мотивите и правното основание за отказа.

Получава се заповедта от дирекция "Социално подпомагане".

Заповедта на директора дирекция "Социално подпомагане" може да се обжалва пред директора на регионална дирекция "Социално подпомагане" по реда на Закона за административното производство.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив