Отпускане на месечна социална помощ

 

Месечната помощ се отпуска на лица и семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход. Диференцираният минимален доход се определя като гарантираният минимален доход се коригира с определен коефициент за отделни категории лица. Размерът на месечната помощ се определя като разлика между диференцирания минимален доход и доходите на лицата и семействата от предходния месец. Право на получаване на месечна помощ имат български граждани, семейства и съжителстващи лица по постоянен адрес на територията на съответната община, с доходи под диференцирания минимален доход. Право на месечна помощ имат и чужденците, на които е предоставено убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут и лицата, за които това е предвидено в международен договор. Безработни лица получават помощ, при условие че са участвали в организирани от общината програми за предоставяне на социални услуги, екологични програми и програми за благоустрояване и хигиенизиране на населените места за не по-малко от пет дни.

Подава се молба декларация по образец до дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене. Молбата се подава еднократно в рамките на една календарна година, от пълнолетно лице, след представяне на лична карта.

Прилагат се следните документи: документи за доходи от трудови или приравнени на тях отношения, извършване на услуги с личен труд, дейности в областта на селското, горското и водното стопанство, стипендии, като такива документи се представят за всеки предходен месец, докато лицето получава помощта; медицинско удостоверение; протокол от лекарска консултативна комисия, експертно решение от трудово-експертна лекарска комисия или от Националната експертна лекарска комисия и районната експертна лекарска консултативна комисия. При необходимост дирекциите "Социално подпомагане" могат да изискват и други документи;

В едномесечен срок се получава съобщение за заповед от директора на дирекция "Социално подпомагане". Съобщението съдържа правното основание за отпускане на помощта, размера на отпуснатата помощ и датата, от която е начислена, както и мястото и датите за изплащане на помощта. При отказ, се съобщават мотивите и правното основание за отказа.

Получава се заповедта от дирекция "Социално подпомагане".

Месечната помощ се прекратява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или от упълномощено от него лице от 1 число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускане

Заповедта на директора дирекция "Социално подпомагане" може да се обжалва пред директора на регионална дирекция "Социално подпомагане" по реда на Закона за административното производство.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив