ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 129 ОТ 27 МАЙ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 129 ОТ 27 МАЙ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

В сила от 02.06.2015 г.
Обн. ДВ. бр. от 2 Юни 2015г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В , приет с Постановление № 46 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 25 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 63 от 2010 г., бр. 53, 63 и 68 от 2011 г., бр. 36, 54, 92 и 99 от 2012 г., бр. 48 от 2013 г. и бр. 37 и 77 от 2014 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създават т. 11 и 12:
"11. условията и реда за заемането на длъжностите по чл. 134, ал. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
12. условията и реда за командироването по чл. 290б, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."
2. В думите "или "Национална сигурност" се заличават.
3. В :
а) буква "б" се изменя така:
"б) на длъжности, определени за заемане от военнослужещите, завръщащи се от изпълнение на военна служба извън територията на страната в задгранични представителства на Република България, или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи;"
б) създава се буква "в":
"в) на длъжности, определени за заемане от военнослужещите, завръщащи се от изпълнение на военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования, или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи;".
4. В думите "ІІІ или IV степен" се заличават.
5. се изменя така:
"Раздел VII
Изпълнение на военна служба извън територията на страната в състава на български или многонационални формирования при участие в операции и мисии
Чл. 67
(2) Статусът на военнослужещите по ал. 1 се определя за всяка конкретна мисия или операция в съответствие с принципите и нормите на международното право, приложимия международен договор и националното законодателство.
(3) При определяне на военнослужещите по ал. 1 същите трябва:
1. да отговарят на изискванията за заемане на длъжността в конкретната мисия или операция, определени в длъжностната характеристика, и други изисквания, определени в нормативен акт на министъра на отбраната;
2. да не са подали рапорт за прекратяване на договора за военна служба;
3. да не заемат длъжности по специални щатове на министъра на отбраната;
4. да не навършват пределна възраст за притежаваното от тях военно звание по време на операцията или мисията;
5. да не им е наложена забрана за напускане пределите на Република България по чл. 68 НПК;
6. да не са с наложени дисциплинарни наказания по чл. 137, ал. 2, 3 и 5, когато срокът на изтърпяване на наказанието изтича по време на мисията или операцията;
7. да не е била прекратена командировката им по чл. 70, ал. 5;
8. срещу тях да не е образувано наказателно производство по смисъла на НПК или да не е възложена проверка на органите на служба "Военна полиция" на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, която не е приключила.
(4) Военнослужещите - родители на непълнолетни деца, могат да изпълняват военна служба извън територията на страната в състава на български или многонационални формирования при участие в операции и мисии по едно и също време при изразено изрично тяхно писмено съгласие.
(5) При липса на военнослужещи от служба "Военна информация", служба "Военна полиция" и Военномедицинската академия, отговарящи на изискванията за военно звание за участие в конкретна операция или мисия, могат да бъдат определяни съответно офицери, офицерски кандидати или сержанти (старшини) от посочените структури с различно от изискващото се военно звание след съгласуване с приемащата организация. В този случай по-високото военно звание не се присвоява.
Чл. 68
Чл. 69
(2) Въз основа на заповедта по ал. 1 в Министерството на отбраната се изготвя и се актуализира перспективен план за комплектуване с личен състав на военни формирования от въоръжените сили, участващи в операции и мисии извън територията на страната, който се утвърждава от началника на отбраната.
(3) Военните формирования от въоръжените сили, от които се комплектуват военните формирования по ал. 2, се определят въз основа на графици, изготвени от съответните командири (началници) или ръководители на структурите по ал. 1.
(4) Военнослужещите по ал. 1 се определят от комисии, назначени съответно в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили. Съставът и редът за работа на комисиите се определят със заповед на съответния командир (началник) на военното формирование или ръководител на съответната структура.
(5) Извън случаите по ал. 2 при необходимост от неотложно изпълнение на международни ангажименти военнослужещите по чл. 67, ал. 1 се определят по решение на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице след мотивирано предложение на ръководителите на административни звена от Министерството на отбраната, ръководителите на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и командирите (началниците) на военни формирования от Българската армия и писмено съгласие на военнослужещия.
Чл. 70
(2) Военнослужещите от състава на Военноморските сили, включени в екипажа на военен кораб или на военен подводен кораб, се командироват за изпълнение на военна служба по чл. 67, ал. 1 със заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната за времето на участие в операцията или мисията.
(3) Военнослужещите по чл. 67, ал. 1 могат да се завръщат на територията на страната с разрешение на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице:
1. по здравословни причини, установени по надлежния ред от медицинските органи;
2. по семейни причини (смърт, нещастен случай или тежко заболяване на съпруг/съпруга, дете, родител или други роднини по права линия, брат, сестра и родител на другия съпруг);
3. когато семейството им е пострадало от бедствие, авария или друго извънредно обстоятелство.
(4) Командировката на военнослужещите по чл. 67, ал. 1 се прекратява:
1. при изтичане на срока на операцията или мисията или при прекратяването й;
2. при подаден рапорт от военнослужещия за прекратяване на договора за военна служба; в този случай разходите по завръщането са за сметка на военнослужещия;
3. по здравословни причини, установени от медицинските органи, и при невъзможност за изпълнение на функционалните задължения в района на операцията или мисията.
(5) Командировката на военнослужещите по чл. 67, ал. 1 може да бъде прекратена при нарушаване на военната дисциплина по време на участие в мисия или операция по мотивирано предложение на националния командир на контингента със заповед на министъра на отбраната или на оправомощено от него длъжностно лице. Разходите по завръщането са за сметка на военнослужещия.
Чл. 71
(2) В края на изпълнението на военната служба извън територията на страната на военнослужещите по чл. 67, ал. 1 се изготвят оценки за изпълнение на функционалните им задължения при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната."
6. Създава се :
"Раздел VIIа
Изпълнение на военна служба и командироване на цивилни служители извън територията на страната в задгранично представителство на Република България
Чл. 71а
(2) Списъкът на длъжностите за военнослужещи по ал. 1 с изключение на длъжностите в Службата на военния аташе към задграничните представителства на Република България се обявява със заповед на министъра на отбраната.
(3) Подборът на военнослужещи за назначаване на длъжности в Службата на военния аташе към задграничните представителства на Република България се извършва от комисия в служба "Военна информация" по ред, определен с акт на министъра на отбраната.
(4) В зависимост от изискванията за заемане на длъжностите по ал. 3 подборът може да бъде:
1. общ - за военнослужещи от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия;
2. вътрешен - за военнослужещи от служба "Военна информация".
Чл. 71б
(2) За аташета по отбраната могат да се определят военнослужещи с военно звание "подполковник"/"капитан II ранг", "полковник"/"капитан I ранг" или с висши офицерски звания; за военни аташета по видовете въоръжени сили и помощник-аташе по отбраната/помощник военни аташета - военнослужещи със старши офицерски звания; за технически сътрудници - военнослужещи с младши офицерски звания, с военно звание "офицерски кандидат 1-ви (2-ри) клас" или от сержантския (старшинския) състав.
(3) На длъжността "Аташе по отбраната", изискваща по длъжностно разписание звание "подполковник"/"капитан II ранг", "полковник"/"капитан I ранг" могат да бъдат назначавани и офицери с висше офицерско звание.
(4) Дейността на военнослужещите в Службата на военния аташе към задграничните представителства на Република България се определя с акт на министъра на отбраната съгласувано с министъра на външните работи.
Чл. 71в
(2) Определените по реда на чл. 71а, ал. 1 цивилни служители се командироват от министъра на отбраната след съгласуване с министъра на външните работи в съответната държава при условията и по реда на Закона за дипломатическата служба.
(3) Статусът на военнослужещите и на цивилните служители, назначени на длъжности в задграничните представителства на Република България, се определя в съответствие с принципите и нормите на международното право, международните договори, по които Република България е страна, и националното законодателство.
Чл. 71г
7. Създава се :
"Раздел VIIб
Изпълнение на военната служба и командироване на цивилни служители извън територията на страната в международни организации или в други международни инициативи
Чл. 71д
(2) Списък на длъжностите за военнослужещи по ал. 1 се обявява със заповед на министъра на отбраната.
(3) Длъжностите по ал. 1, които се заемат чрез конкурс, се обявяват на интернет страницата на Министерството на отбраната.
Чл. 71е
(2) Решенията на комисията по ал. 1 се вземат с мнозинство от повече от половината от всички членове.
(3) Конкурсът включва следните етапи:
1. обявяване на вакантните длъжности и изискванията за заемането им със заповед на министъра на отбраната;
2. кандидатстване;
3. допускане до участие в конкурса;
4. събеседване с допуснатите кандидати;
5. класиране на кандидатите;
6. изготвяне и представяне на министъра на отбраната на протокол с резултатите от класирането на кандидатите по т. 5.
Чл. 71ж
(2) Към рапорта (заявлението) се прилагат документи, определени в заповедта на министъра на отбраната по чл. 71е, ал. 3, т. 1.
(3) Командирите (началниците) на военните формирования и ръководителите на съответните структури осигуряват придвижването по команден ред на рапортите (заявленията), окомплектувани с документите по ал. 2, независимо от резолюцията върху тях.
Чл. 71з
1. отговарят на изискванията за заемане на длъжността;
2. не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4, 5 и 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България към датата на подаване на рапорта;
3. не са били командировани от министъра на отбраната на длъжност със същите функционални задължения в същата структура;
4. не навършват пределна възраст за изискващото се за длъжността военно звание до изтичане на срока за изпълнение на длъжността;
5. не заемат длъжност в задграничните представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната.
(2) Цивилните служители се допускат до участие в конкурс за заемане на длъжности в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната, когато:
1. отговарят на изискванията за заемане на длъжността;
2. не изтърпяват дисциплинарно наказание по чл. 188, т. 2 от Кодекса на труда и по чл. 90, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за държавния служител към датата на подаване на заявлението;
3. не са били командировани от министъра на отбраната на длъжност със същите функционални задължения в същата структура;
4. е изразено писмено съгласие от органа по назначаване или от работодателя към заявлението за участие в конкурса на цивилните служители от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или Българската армия;
5. не заемат длъжност в задграничните представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната.
(3) Кандидатите, които са заемали длъжност в задграничните представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната, се допускат до участие в конкурса, ако към датата на обявяването му са изминали не по-малко от 2 години от освобождаване от предишна такава длъжност.
(4) Кандидатите, които два и повече пъти са били командировани от министъра на отбрана за заемане на длъжности в задграничните представителства на Република България, в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната, не се допускат до участие в конкурса.
(5) Кандидатите, които заемат длъжност в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната, се допускат до участие в конкурса, ако към датата на командироване на новата длъжност е изтекъл срокът за заемане на настоящата длъжност.
Чл. 71и
Чл. 71к
(2) Решението на комисията относно допускането до конкурса се оформя в протокол за допуснатите и недопуснатите кандидати и основанията за недопускането им. Всички кандидати се уведомяват за решението на комисията.
(3) Недопуснатите кандидати могат да подадат жалба до министъра на отбраната в 14-дневен срок от уведомяването по ал. 2. Министърът на отбраната се произнася по жалбата в 14-дневен срок, като може да я приеме за основателна или да я отхвърли. Когато министърът на отбраната приеме, че жалбата е основателна, кандидатът се допуска до участие в конкурса.
Чл. 71л
(2) В 10-дневен срок от подписването на протокола участвалите в проведения конкурс кандидати се уведомяват за класирането. Всеки участвал в проведения конкурс кандидат, който не е класиран на първо място, може да подаде в 14-дневен срок от уведомяването жалба до министъра на отбраната, в която да посочи мотивите за своето несъгласие с преценката на комисията.
(3) Министърът на отбраната се произнася по жалбата в 14-дневен срок, като може да я приеме за основателна или да я отхвърли. Когато министърът на отбраната приеме, че жалбата е основателна, конкурсната процедура се прекратява и се насрочва нов конкурс за съответната длъжност.
(4) В случай че нито един от допуснатите до конкурса кандидати не бъде одобрен от комисията, това се отразява в протокола и конкурсната процедура приключва без класиране.
Чл. 71м
(2) Предлаганите по ал. 1 лица трябва да отговарят на условията по чл. 71з, ал. 1 или 2, както и на условията по чл. 71з, ал. 3 и 5.
(3) Министърът на отбраната може да приеме или да отхвърли с мотивиран отказ направеното предложение по ал. 1.
Чл. 71н
Чл. 71о
1. министърът на отбраната определя длъжностите за национален принос към съответната международна организация или инициатива при условия и по ред, определени в негова заповед;
2. на интернет страницата на Министерството на отбраната се посочват наименованието на съответната длъжност, изискванията за заемането й, изискуемите документи, удостоверяващи съответните обстоятелства, срокът и мястото за подаване на рапорти/заявления за кандидатстване;
3. кандидатурите на всички кандидати, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността и подали документи в указания срок, се изпращат от министъра на отбраната по предложение на структурата по управление на човешките ресурси в Министерството на отбраната към съответната международна организация или инициатива;
4. когато в международната подборна процедура е определено изискване за номиниране на определен брой кандидати за дадена длъжност, се извършва от министъра на отбраната по мотивирано предложение от длъжностно лице, определено с акта за определяне на длъжността за национален принос по т. 1.
Чл. 71п
(2) Определените по реда на чл. 71л, 71м и 71о цивилни служители се командироват дългосрочно със заповед на министъра на отбраната за изпълнение на длъжността в съответната международна организация или в друга международна инициатива.
(3) Статусът на военнослужещите и на цивилните служители, назначени на длъжности в международни организации или в други международни инициативи, се определя за всеки конкретен случай в съответствие с международните договори, по които Република България е страна, приложимите договорености с международната организация или инициатива и изискванията за заемането на съответната длъжност, както и с националното законодателство.
(4) Военнослужещите и цивилните служители изпълняват служебните си задължения в съответствие с приложимите правила за вътрешния ред в международната организация или в международната инициатива и длъжностната характеристика за заеманата длъжност и ползват отпуск при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(5) Цивилните служители се освобождават от изпълнението на своите национални служебни задължения за срока на изпълнение на длъжността в международната организация или в международната инициатива.
Чл. 71р
1. име и длъжност на командирования;
2. държава, град и длъжност, на която се командирова;
3. срок на командировката; датата, от която започва командировката, както и крайният й срок;
4. размер на командировъчните пари, условия за пътуване, вид на транспортното средство и маршрут;
5. брой на дните, осигурени за пътуване до и от местоназначението, но не повече от два дни;
6. специфични права и задължения на командирования, както и други условия, свързани с изпълнението на службата в чужбина.
Чл. 71с
(2) Дългосрочната командировка на военнослужещия или на цивилния служител се прекратява предсрочно от министъра на отбраната в следните случаи:
1. при прекратяване на правоотношението по изпълнение на военна служба, съответно на трудовото или служебното правоотношение;
2. при закриване или временно прекратяване на дейността на международната организация или на международната инициатива;
3. при съкращения или промени в длъжностното разписание на международната организация или на международната инициатива;
4. когато служителят не е в състояние да изпълнява задълженията си поради ползване на отпуск по чл. 163, 164, 164а, 165, 167 и 167а от Кодекса на труда или поради ползване на отпуск за временна неработоспособност за повече от три месеца непрекъснато;
5. при наличие на поведение, несъвместимо със законодателството на държавата, в която се изпълнява длъжността, или с правилата, на които е подчинена дейността на съответната международна организация или друга международна инициатива;
6. по мотивиран писмен рапорт или мотивирано писмено заявление съответно на военнослужещия или на цивилния служител; министърът на отбраната се произнася по рапорта или заявлението в 14-дневен срок.
(3) Извън случаите по ал. 1 и 2 дългосрочната командировка на военнослужещия или на цивилния служител може да се прекрати предсрочно от министъра на отбраната по негова преценка въз основа на мотивирана писмена заповед.
Чл. 71т
(2) Военнослужещите по чл. 71д, ал. 1 се атестират ежегодно по методиката на приемащата организация. Оценките и констатациите се приравняват към атестационните оценки при условия и по ред, определени с акта на министъра на отбраната по чл. 157, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България."
8. Създава се :
"Раздел VIIв
Изпълнение на военна служба в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната. Командироване на цивилни служители на територията на страната в международни организации или в други международни инициативи
Чл. 71у
(2) Списък на длъжностите по ал. 1 се обявява със заповед на министъра на отбраната. За всеки конкретен случай министърът на отбраната утвърждава специален щат.
(3) Статусът на военнослужещите, назначени на длъжности по ал. 1 със заповед на министъра на отбраната, се определя за всеки конкретен случай в съответствие с международните договори, по които Република България е страна, постигнатите конкретни договорености и изискванията за заемането на съответната длъжност, както и с националното законодателство.
(4) Военнослужещите изпълняват служебните си задължения в съответствие с приложимите правила за вътрешния ред в международната организация или в международната инициатива и с длъжностната характеристика за заеманата длъжност и ползват отпуск при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
(5) По време на изпълнение на длъжностите по ал. 1 военнослужещите се намират под ръководството на ръководителя на многонационалното формирование, международната организация или международната инициатива, като в заповедта за назначаване на длъжност се определя длъжностното лице, което изпълнява функциите на непосредствен командир (началник) на военнослужещия за срока на изпълнението на длъжността.
Чл. 71ф
1. по Регистър на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования или в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната;
2. по решение на министъра на отбраната след мотивирано предложение от началника на отбраната и писмено съгласие на военнослужещия;
3. по списък на длъжности по чл. 32, т. 2, буква "б".
(2) Структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната изготвя Регистър на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования или в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната.
(3) Редът и сроковете за изготвяне и изпращане на Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования или в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната до военните формирования и съответните структури се определят със заповед на министъра на отбраната.
(4) Регистърът по ал. 1 се публикува в Автоматизираната информационна система на Министерството на отбраната и Българската армия и на интернет страницата на Министерството на отбраната.
(5) Редът за подаване на рапорти от военнослужещите за назначаване на длъжност по Регистъра на вакантните длъжности за военнослужещи в състава на многонационални формирования или в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната е, както следва:
1. военнослужещият подава рапорт до командира (началника) на военното формирование или до ръководителя на съответната структура, като посочва не повече от три длъжности, след което рапортът се завежда в съответната регистратура;
2. командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура отразява становището си на рапорта;
3. всяка командна инстанция отразява своето мнение на гърба на рапорта или на отделен лист, който се завежда към рапорта, без да се спира движението на рапорта;
4. рапортът и документите на военнослужещите се изпращат до структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната.
(6) Изборът за назначаване на длъжности по ал. 1, т. 1 се извършва въз основа на решение на комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната.
(7) Редът, организацията на работа и съставът на комисията по ал. 6 се определят с акта на министъра на отбраната по чл. 52, ал. 3.
Чл. 71х
(2) По решение на министъра на отбраната след мотивирано предложение от началника на отбраната и писмено съгласие на военнослужещия и на приемащата организация на длъжностите по ал. 1 могат да се назначават съответно офицери, офицерски кандидати, сержанти (старшини) или войници с военно звание с една степен по-ниско от изискващото се, ако отговарят на другите изисквания за заемането й. В този случай по-високото военно звание не се присвоява.
Чл. 71ц
(2) Военнослужещите по чл. 71у, ал. 1 се атестират ежегодно по методиката на международната организация или международната инициатива. Оценките и констатациите се приравняват към атестационните оценки при условия и по ред, определени с акта на министъра на отбраната по чл. 157, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Чл. 71ч
(2) Определянето на цивилни служители за командироване на длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната се извършва по мотивирано предложение.
(3) Мотивираното предложение по ал. 2 се извършва съвместно от постоянния секретар на отбраната и от началника на отбраната. Към предложението се прилага заявление за заемане на длъжността и становище на командира (началника) на военното формирование или на ръководителя на съответната структура, от която е цивилният служител.
Чл. 71ш
1. трите имена и длъжността на командированото лице;
2. наименованието на международната организация или международната инициатива на територията на страната;
3. задачата, за изпълнението на която се командирова цивилният служител;
4. срока на командироването.
(2) Екземпляр от заповедта се изпраща на международната организация или на международната инициатива на територията на страната. Към него се прилага справка за ползвания платен годишен отпуск от цивилния служител до момента на командироването.
(3) Цивилните служители се освобождават от изпълнението на своите национални служебни задължения за срока на изпълнение на длъжността в международната организация или международната инициатива.
Чл. 71щ
(2) Работодателят или органът по назначаването разрешава на цивилния служител ползването на съответния отпуск въз основа на писмено искане/заявление от цивилния служител, съгласувано с ръководителя на международната организация или на друга международна инициатива или с оправомощено за това длъжностно лице."
9. В думите "задачи на формированието" се заменят със "задачи на военното формирование или съответната структура".
10. В думите "Командирите (началниците) или ръководителите на структури" се заменят с "Командирите (началниците) на военните формирования или ръководителите на съответните структури или оправомощени от тях длъжностни лица".
11. В думите "до командира (началника) или до ръководителя на съответната структура, който" се заменят с "до длъжностното лице по чл. 101, което".
12. В :
а) в ал. 1, т. 5 думите "командира (началника)" се заменят с "длъжностното лице по чл. 101";
б) в ал. 2 думите "командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура е длъжен да осигури" се заменят с "длъжностното лице по чл. 101 осигурява".
13. В :
а) в ал. 2 думите "на командира (началника) или на ръководителя на съответната структура, разрешил" се заменят с "на съответното длъжностно лице по чл. 101, разрешило";
б) в ал. 5 думите "съответния командир (началник) или ръководител на структура" се заменят със "съответното длъжностно лице по чл. 101".
14. В :
а) в т. 2 буква "б" се изменя така:
"б) атестационни формуляри за атестиране на военнослужещите от последните пет години, формуляри за оценка на изпълнението на функционалните задължения по време на мисия или операция и копия на оценъчни формуляри на военнослужещи, дългосрочно командировани на длъжности в международни организации или в други международни инициативи";
б) в т. 3 буква "б" се изменя така:
"б) снимка в цял ръст с последното военно звание;".
15. В :
а) алинея 2 се изменя така:
"(2) За офицерите от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, с изключение на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация", азбучни служебни карти се изготвят и се водят и в структурата по управление на човешките ресурси на Министерството на отбраната въз основа на предоставени от структурите по личния състав данни.";
б) в ал. 3 се създава изречение второ: "Служебните дела на командващия на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и ръководителите на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната се съхраняват и се водят в структурата по управление на човешките ресурси в Министерството на отбраната.";
в) създава се нова ал. 4:
"(4) Служебните дела на ръководителите на служба "Военна полиция" и на служба "Военна информация" се съхраняват и се водят в съответната структура.";
г) досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "по ал. 1, 2 и 3" се заменят с "по ал. 1, 3 и 4 и азбучните служебни карти по ал. 2".
16. В :
а) в ал. 1 след думите "актуализирането на служебните дела" се добавя "и азбучните служебни карти по чл. 158, ал. 2", а думите "личния състав" се заменят със "структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав)";
б) в ал. 4 се създава изречение второ: "Изваждането на материали се отразява в описа на служебното дело, като лицето, което го е извършило, отбелязва датата и се подписва."
17. В :
а) в ал. 1 думите "се съхранява във военното формирование до 3 години с копие на АСК" се заменят със "се съхранява във военното формирование или в съответната структура 5 години с персонален лист, а при липса на техническа възможност - с копие на АСК";
б) в ал. 5 думите "АСК се изпращат" се заменят с "АСК се сдават";
в) създава се ал. 6:
"(6) Персоналният лист по ал. 1 се извежда от Автоматизираната система за управление на човешките ресурси при отчисляването на военнослужещия от списъчния състав. Същият се подписва от съответния орган по управление на човешките ресурси (по личния състав) и от военнослужещия."
18. В от допълнителната разпоредба се създава т. 4:
"4. "Персоналният лист" е изходящ документ, изведен от автоматизирания регистър на военнослужещите по чл. 328, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили, съдържащ информация от АСК на военнослужещия."
§ 2. В преходните и заключителните разпоредби към Постановление № 188 на Министерския съвет от 2011 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (обн., ДВ, бр. 53 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 36 и 99 от 2012 г.) в се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 числото "2014" се заменя с "2016".
2. В ал. 2 числото "2014" се заменя с "2016".
3. Създава се ал. 3:
"(3) До 31 декември 2016 г. еднократно офицерите от висшия команден състав могат да бъдат назначавани на длъжност при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, ако не отговарят на изискването за минимален срок за престояване на длъжност по чл. 42."
§ 3. В , приет с Постановление № 84 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 34 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2011 г., бр. 36 и 99 от 2012 г., бр. 24 от 2013 г., бр. 8, 12 и 76 от 2014 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. В раздел І "ДЛЪЖНОСТНО НИВО "А":
а) в т. 1 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ":
аа) в раздел "ПОЛКОВНИК (КАПИТАН I РАНГ)" редове 1, 14, 15, 16, 27, 28, 29, 30, 40, 41, 44, 45 и 47 се отменят;
бб) в раздел "ПОДПОЛКОВНИК (КАПИТАН IІ РАНГ)" редове 6, 7, 8 и 9 се отменят;
вв) в раздел "МАЙОР (КАПИТАН III РАНГ)" редове 1, 2, 3 и 4 се отменят;
гг) (В сила от 01.07.2015 г.) в раздел "КАПИТАН (КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ)" ред 4 се отменя;
б) в т. 3 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА СЕРЖАНТИ (СТАРШИНИ)":
аа) в раздел "СТАРШИНА (МИЧМАН)" редове 2, 5 и 6 се отменят;
бб) в раздел "СТАРШИ СЕРЖАНТ (ГЛАВЕН СТАРШИНА)" редове 1, 4 и 5 се отменят.
2. (В сила от 01.07.2015 г.) В раздел ІІ "ДЛЪЖНОСТНО НИВО "А1":
а) в т. 1 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ":
аа) в раздел "ПОЛКОВНИК (КАПИТАН I РАНГ)":
ааа) редове 23, 44, 45 и 46 се отменят;
ббб) създава се ред 47:
"

47.

Началник на военно окръжие I степен

2154 7047

к1, к2, к3, к4

"
бб) в раздел "ПОДПОЛКОВНИК (КАПИТАН IІ РАНГ)":
ааа) на ред 8, в колона 3 кодът "2142 5008" се заменя с "2142 6008", а в колона 4 кариерното поле "к5" се заменя с "к1, к2, к3, к4";
ббб) ред 28 се отменя;
ввв) създават се редове 29 и 30:
"

29.

Началник на военно окръжие II степен

2141 6029

к1, к2, к3, к4

30.

Началник на сектор във военно окръжие I степен

2143 6030

к1, к2, к3, к4

"
вв) в раздел "МАЙОР (КАПИТАН III РАНГ)":
ааа) редове 16 и 17 се отменят;
ббб) създават се редове 18 и 19:
"

18.

Началник на сектор в Комендантство - МО

2131 4018

 

19.

Началник на сектор във военно окръжие II степен

2131 6019

к1, к2, к3, к4

"
б) в т. 3 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА СЕРЖАНТИ (СТАРШИНИ)":
аа) в раздел "СТАРШИНА (МИЧМАН)" ред 17 се отменя;
бб) в раздел "СТАРШИ СЕРЖАНТ (ГЛАВЕН СТАРШИНА)":
ааа) редове 15 и 16 се отменят;
ббб) създава се ред 17:
"

17.

Специалист

2333 3017

п2, п3, п4

"
в) в т. 4 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЙНИЦИ (МАТРОСИ)" в раздел "ЕФРЕЙТОР (СТРАРШИ МАТРОС) 2-ри КЛАС" се създава ред 7:
"

7.

Старши шофьор

2451 1007

 

"
3. (В сила от 01.07.2015 г.) В раздел ІІІ "ДЛЪЖНОСТНО НИВО "А2":
а) в т. 1 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ":
аа) в раздел "ПОЛКОВНИК (КАПИТАН I РАНГ)" на ред 19, в колона 3 кодът "3151 7019" се заменя с "3151 8019";
бб) в раздел "ПОДПОЛКОВНИК (КАПИТАН IІ РАНГ)" се създава ред 39:
"

39.

Началник на лаборатория

3141 5039

к5

"
б) в т. 2 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТИ" в раздел "ОФИЦЕРСКИ КАНДИДАТ 2-ри КЛАС" се създава ред 11:
"

11.

Началник на охрана

3221 3011

п1, п2, п3

"
4. (В сила от 01.07.2015 г.) В раздел V "ДЛЪЖНОСТНО НИВО "В":
а) в т. 1 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА ОФИЦЕРИ":
аа) в раздел "ПОЛКОВНИК (КАПИТАН I РАНГ)" ред 24 се отменя;
бб) в раздел "ПОДПОЛКОВНИК (КАПИТАН IІ РАНГ)" редове 17, 18, 54, 74 и 75 се отменят;
вв) в раздел "МАЙОР (КАПИТАН III РАНГ)":
ааа) редове 35, 106 и 122 се отменят;
ббб) на ред 125, колона 2 след думите "учебен комплекс" се добавя "Център за осигуряване - от 1 юни 2015 г.";
гг) в раздел "КАПИТАН (КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ)" на ред 324, в колона 2 след думите "зенитно-ракетна база" се добавя "Център за осигуряване - от 1 юни 2015 г.";
б) в т. 3 "ДЛЪЖНОСТИ ЗА СЕРЖАНТИ (СТАРШИНИ)":
аа) в раздел "СТАРШИНА (МИЧМАН)" на ред 66, в колона 4 думите "п4" се заменят с "п3, п4".
5. (В сила от 01.07.2015 г.) В забележките т. IV се изменя така:
"ІV. Длъжностите, изискващи ОКС "бакалавър", придобита във висше военно училище, и:
- военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант") - II степен, могат да се заемат и от офицери, притежаващи военно звание "старши лейтенант";
- военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант") - III или IV степен, могат да се заемат и от офицери, притежаващи военно звание "лейтенант" и "старши лейтенант".
Длъжностите, изискващи ОКС "бакалавър" или ОКС "магистър", придобита в гражданско висше училище (съответстваща на кариерно поле "професионално"), и военно звание "капитан" ("капитан-лейтенант"), могат да се заемат и от офицери, притежаващи военно звание "лейтенант" и "старши лейтенант"."
§ 4. В , приета с Постановление № 252 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 100 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 44, 51 и 93 от 2001 г., бр. 5 от 2002 г., бр. 50, 80 и 86 от 2004 г., бр. 43, 55 и 78 от 2005 г., бр. 14 от 2006 г., бр. 3, 20 и 70 от 2008 г.; доп., бр. 29, 43, 79 и 93 от 2009 г., бр. 25 от 2010 г., бр. 13, 62 и 82 от 2013 г.), се правят следните изменения и допълнения:
1. се изменя така:
"Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат специфичните условия и редът за дългосрочно командироване в чужбина на служители в българските държавни средни училища в чужбина и на български преподаватели в чуждестранни училища и университети; на служители в българските културни институти в чужбина на бюджетна издръжка; на служители в Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Руската федерация; на представител на Народното събрание на Република България към Европейския парламент, както и финансовите условия за дългосрочното командироване на военнослужещи и на цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната.
(2) По реда на наредбата могат да се командироват и служители в други бюджетни организации извън случаите на дългосрочно командироване по реда на Закона за дипломатическата служба."
2. В глава трета наименованието на раздел I се изменя така:
"Финансови условия при дългосрочно командироване на военнослужещи и на цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в международни организации или в други международни инициативи извън територията на страната".
3. - се отменят.
4. В :
а) в ал. 1 след думите "освен възнаграждението си по" се добавя "правоотношението по изпълнение на военна служба" и се поставя запетая;
б) създава се ал. 4:
"(4) Командировъчните пари не се изплащат от Министерството на отбраната, ако те се поемат от международната организация или международната инициатива."
5. В :
а) основният текст се изменя така:
"(1) За срока на командировката:";
б) точка 1 се изменя така:
"1. на военнослужещите се изплащат:";
в) точка 2 се изменя така:
"2. на цивилните служители по служебно правоотношение и на цивилните служители по чл. 107а от Кодекса на труда се изплаща:";
г) точка 3 се изменя така:
"3. на цивилните служители, които работят по трудово правоотношение, се изплащат:"
6. В думите "в което е установен щабът или органът на международната организация" се заменят с "където се изпълнява длъжността в международната организация или международната инициатива".
7. В думите "щабове и/или органи на международни организации или във връзка с участието на Република България в международни договори и инициативи" се заменят с "международни организации или други международни инициативи".
8. В думите "щабове и/или органи на международни организации или във връзка с участието на Република България в международни договори и инициативи" се заменят с "международни организации или други международни инициативи".
§ 5. (1) Обявените и неприключили до влизането в сила на измененията и допълненията на правилника по процедури по назначаване, съответно по командироване на длъжности в задгранични представителства на Република България, на национални или международни длъжности в щабове и/или органи на международни организации или на други международни инициативи или за участие в операции и мисии се довършват по досегашния ред.
(2) Кандидатите, избрани след конкурс или служебна номинация за изпълнение на длъжност в задгранични представителства на Република България, на национални или международни длъжности в щабове и/или органи на международни организации или на други международни инициативи преди влизането в сила на измененията и допълненията на правилника по , но които не са командировани до влизането в сила на измененията и допълненията на правилника по , се командироват по реда на измененията и допълненията на правилника по .
§ 6. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната.
§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на , които влизат в сила от 1 юли 2015 г.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив