ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 25 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ ОТ МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО И ОТ ВНОС, ТЪРГОВИЯТА С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ И КОНТРОЛА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА, ПРИЕТА С ПОСТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 25 ФЕВРУАРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТЮТЮНЕВИТЕ ИЗДЕЛИЯ ОТ МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО И ОТ ВНОС, ТЪРГОВИЯТА С ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ И КОНТРОЛА ВЪРХУ ТЪРГОВИЯТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 192 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 71 ОТ 2004 Г.)

В сила от 08.03.2011 г.
Обн. ДВ. бр. от 8 Март 2011г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В думите "от местно производство и от внос, търговията с тютюневи изделия и контрола върху търговията" се заличават.
§ 2. В след думите "от местно производство" се поставя запетая и се добавя "въвеждани на територията на страната от друга държава членка".
§ 3. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 след думата "производителя" се поставя запетая, добавя се "лицето, което въвежда тютюневи изделия от друга държава членка" и се поставя запетая.
2. В ал. 4 след думата "производителя" се поставя запетая, добавя се "лицето, което въвежда тютюневи изделия от друга държава членка" и се поставя запетая.
§ 4. В се правят следните допълнения:
1. В ал. 1 след думите "Министерството на финансите по" се добавя "съответния".
2. В ал. 2 след думата "звено" се добавя " - регистриращ орган" и се поставя запетая.
§ 5. В се изменя така:
"(2) За тютюневите изделия, въвеждани от друга държава членка или от внос, притежателят на правото върху търговската марка може да упълномощи само едно лице да подава уведомления за регистриране на продажна цена на конкретно тютюнево изделие. Притежателят на правото върху търговската марка уведомява Министерството на финансите за упълномощеното лице, както и за оттегляне на пълномощното. Регистрираната продажна цена е задължителна за всички лица, които въвеждат тютюневи изделия от друга държава членка, или вносители на конкретното тютюнево изделие от съответната марка."
§ 6. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) точка 1 се отменя;
б) точка 2 се изменя така:
"2. копие на документ, който съгласно местното законодателство удостоверява качеството на търговец на уведомителя, производителя и/или упълномощителя и представителната власт на лицето, което го представлява, когато уведомителят, производителят и/или упълномощителят е чуждестранно лице;"
в) точка 3 се отменя.
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) Регистриращият орган извършва проверка в интернет базираните регистри BPO on-line, CTM-ONLINE или ROMARIN за действието на съответната търговска марка на територията на Република България и за притежателя на правото върху търговската марка. Удостоверения за регистрирани цени се издават само за тютюневи изделия с търговска марка, действаща на територията на Република България към момента на подаване на уведомлението, на притежателя на правото върху търговската марка или на негов пълномощник или представител в Република България."
3. Създава се ал. 5:
"(5) Уведомлението по чл. 3, ал. 1 и документите по чл. 4, ал. 2, чл. 4а, ал. 1 и чл. 4б, ал. 5 могат да се представят и по пощата или по електронен път, при спазване изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис."
§ 7. се изменя така:
"Чл. 5. (1) След извършване на регистрацията Министерството на финансите незабавно изпраща копие от съответното удостоверение по чл. 4б, ал. 1 и 3 на компетентното митническо учреждение спрямо производителя, лицето, което въвежда тютюневи изделия от друга държава членка, или вносителя.
(2) От датата на получаване от уведомителя на удостоверение за регистрирана цена производителите, лицата, които въвеждат тютюневи изделия от друга държава членка, или вносителите могат да заявят по последната регистрирана цена пред компетентното митническо учреждение необходимото количество бандероли с продажната цена за съответното тютюнево изделие, като към заявлението прилагат копие от удостоверението за регистрирана цена, както и платежен документ за платената себестойност на бандеролите. Уведомителят изпраща копие от заявлението за бандероли и до отдел "Контрол върху отпечатването на ценни книжа" в Министерството на финансите.
(3) Лицата, които въвеждат тютюневи изделия от друга държава членка, и вносителите на тютюневи изделия от дадена марка, които не са упълномощени от притежателя на правото върху търговската марка по реда на чл. 4, ал. 2, могат да заявяват пред компетентното спрямо тях митническо учреждение бандероли по влязла в сила регистрирана цена. В този случай компетентното митническо учреждение служебно извършва проверка в регистъра за валидната към този момент регистрирана цена, по която се заявяват и получават бандеролите."
§ 8. В думите "производителят/вносителят" се заменят с "производителят, лицето, което въвежда тютюневи изделия от друга държава членка, или вносителят".
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думата "обозначена" се добавя "върху него".
2. Алинеи 3 - 6 се изменят така:
"(3) Последната регистрирана цена за всяко конкретно тютюнево изделие влиза в сила от датата на първото получаване на бандероли след нейното регистриране, което се удостоверява с протокол, съставен в два екземпляра. Бандероли могат да се предоставят на всички лица, търгуващи с тютюневи изделия, само с обозначена върху тях влязла в сила регистрирана цена. В тези случаи съответното компетентно митническо учреждение в 5-дневен срок от съставянето на първия протокол за предаване на бандероли за съответната регистрирана цена служебно изпраща екземпляр от протокола в Министерството на финансите.
(4) При промяна на регистрирана цена, за която производителят, лицето, което въвежда тютюневи изделия от друга държава членка, или вносителят са получили бандероли, които не са използвани, в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на промяната на регистрираната цена тези лица са длъжни да върнат неизползваните бандероли в компетентното митническо учреждение, от което са получени.
(5) При промяна на регистрирана цена продажбата на тютюневи изделия, пакетирани и облепени с бандероли преди промяната на цената, се извършва по обозначената върху бандеролите цена до изчерпване на количествата.
(6) В 7-дневен срок от датата на влизане в сила на новите продажни цени производителите, лицата, които въвеждат тютюневи изделия, и вносителите декларират пред съответното компетентно митническо учреждение наличните при тях количества тютюневи изделия, облепени с бандерол с изписана върху него стара цена."
§ 10. се отменя.
§ 11. В от допълнителната разпоредба думите "чл. 34, ал. 7" се заменят с "чл. 36, ал. 4".
§ 12. се изменя така:
"Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1
Array
§ 13. се изменя така:
"Приложение № 2 към чл. 4б, ал. 1
Array
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив