ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 66 ОТ 20 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА БЕЗОПАСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИЯ НАДЗОР НА ПОВДИГАТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 174 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2006 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 66 ОТ 20 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА БЕЗОПАСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ТЕХНИЧЕСКИЯ НАДЗОР НА ПОВДИГАТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 174 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 60 ОТ 2006 Г.)

В сила от 03.04.2009 г.
Обн. ДВ. бр. от 3 Април 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създават се ал. 2 и 3:
"(2) Декларацията и маркировката по ал. 1 не се изискват за повдигателни съоръжения, които са:
1. пуснати на пазара на Република България преди влизането в сила на приложимите за тях наредби по чл. 7 ЗТИП;
2. пуснати на пазара в друга държава - членка на Европейския съюз, преди влизането в сила на съответния национален нормативен акт, с който се въвеждат разпоредбите на Директива 89/392/ЕИО на Съвета от 14 юни 1989 г. относно сближаването на законодателствата на държавите членки по отношение на машините (ОВ, L 183 от 29.06.1989), последно изменена с Директива 93/68/ЕИО (ОВ, L 220 от 30.08.1993), когато съоръженията са пуснати на пазара в съответствие с приложимите към тях изисквания на съответното национално законодателство.
(3) Повдигателните съоръжения по чл. 2, ал. 1, т. 1, за които не се изисква декларация и маркировка съгласно ал. 2, трябва да имат:
1. изключващи устройства на механизма за повдигане, ограничаващи горното и долното крайно положение на товарозахватния орган - за всички видове кранове;
2. изключващи устройства на механизмите за придвижване на крана и количката в двете крайни положения - за стрелови (на релсов път), кулови, портални, козлови кранове, кранове с носещи въжета, кранове с твърдо окачване на товара и кранове с дистанционно управление;
3. изключващи устройства на механизма за въртене на стрелата в двете крайни положения;
4. изключващи устройства на механизма за изменение на обсега на стрелата в двете крайни положения;
5. ограничител на товарния момент - за стрелови кранове с изменящ се обсег на стрелата и с товарен момент, равен или по-голям от 4 tm;
6. ограничител на товароподемността - за конзолни кранове с телфери, мостови и козлови кранове с товароподемност, равна или по-голяма от 1 t;
7. устройства срещу преобръщане на стрелата назад - за стрелови кранове;
8. устройство, предотвратяващо изпадането на товарозахватни приспособления, окачени на куките."
§ 2. В т. 7 се изменя така:
"7. с повдигателните съоръжения да се повдигат хора, ако в инструкцията за монтаж и експлоатация на производителя не е предвидена такава възможност;".
§ 3. В накрая се добавя "и/или не са обозначени със стикера по чл. 71, ал. 6".
§ 4. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 се създава т. 5:
"5. валиден документ, издаден от компетентен орган на държава - членка на Европейския съюз, удостоверяващ годността за експлоатация на съоръжението в случаите по чл. 23, ал. 2."
2. Алинея 5 се изменя така:
"(5) Декларацията за съответствие по ал. 2, т. 4 не се изисква за повдигателните съоръжения в случаите по чл. 23, ал. 2."
3. Създава се ал. 6:
"(6) Прилаганите към заявлението по т. 1 документи се представят и на български език."
§ 5. В се създава ал. 3:
"(3) В случай на отказ за регистрация на повдигателно съоръжение органът по чл. 60, т. 2 предоставя на председателя на ДАМТН копие от мотивираното си становище за отказ в срок до 7 дни след неговото утвърждаване."
§ 6. В се създава ал. 6 със следното съдържание:
"(6) След всеки технически преглед органът по чл. 60, т. 2 поставя върху съоръжението близо до табелката на производителя стикер, върху който е записан регистрационният номер на органа, извършил техническия преглед, датата на извършване на прегледа и годината, през която трябва да се извърши следващият периодичен преглед. Стикерът трябва да бъде здраво закрепен, а обозначенията върху него трябва да бъдат ясни, четливи и незаличими."
§ 7. В се създава т. 7:
"7. проверка за спазване изискванията на чл. 23, ал. 3."
§ 8. В накрая се добавя "и/или не са обозначени със стикера по чл. 71, ал. 6".
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив