ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 69 ОТ 27 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 133 ОТ 1998 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 69 ОТ 27 МАРТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 133 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 7 Април 2009г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се създава ал. 8:
"(8) При определяне на диференцирания минимален доход за деца с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут се прилага разпоредбата на ал. 3, т. 8, както следва:
1. за периода на включване в Националната програма за интеграция на чужденците в Република България - буква "а";
2. след приключване на участието в Националната програма за интеграция на чужденците в Република България и за деца, които не са били включени в нея - букви "а", "б" и "в" съобразно учебната заетост."
§ 2. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 4:
а) точка 3 се отменя;
б) точка 7 се отменя.
2. Създават се ал. 6 и 7:
"(6) Срокът по ал. 1, т. 7 не се отнася за лица с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, които са се регистрирали в дирекциите "Бюро по труда" в 3-месечен срок от връчването на решението за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут.
(7) Срокът по ал. 1, т. 7 не се отнася за майки, чиито деца са починали, преди да навършат 3-годишна възраст, и които са се регистрирали в дирекциите "Бюро по труда" в 3-месечен срок от настъпване на събитието."
§ 3. В т. 4 се изменя така:
"4. учащите се в редовна, задочна и вечерна форма на обучение във висшите училища, както и учениците от частните училища, с изключение на учащите се - хора с увреждания, бременните жени и родителите, полагащи грижи за дете до 3-годишна възраст или дете с увреждане, учащи се в редовна, задочна и вечерна форма на обучение във висшите училища;".
§ 4. В се създава т. 7:
"7. лица с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут за периода на участие в Националната програма за интеграция на чужденците в Република България."
§ 5. В думите "по чл. 26, ал. 1" се заменят с "по образец съгласно приложение № 1а".
§ 6. В се създава ал. 7:
"(7) За лица с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, които не разполагат с необходимите документи, удостоверяващи правото им на социално подпомагане, се представя удостоверение от Държавната агенция за бежанците, издадено на основание чл. 54, ал. 2 от Закона за убежището и бежанците."
§ 7. В думите "14-дневен" се заменят със "7-дневен".
§ 8. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 4:
"(4) При настъпване на промяна в обстоятелствата, въз основа на които е отпусната месечна социална помощ, подпомаганото лице е длъжно в едномесечен срок да уведоми писмено съответната дирекция "Социално подпомагане" за всички настъпили промени, като попълва декларация по образец съгласно приложение № 1б."
2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.
§ 9. В ал. 2 се изменя така:
"(2) Социални услуги, които се предоставят в общността, са:
1. личен асистент;
2. социален асистент;
3. домашен помощник;
4. домашен социален патронаж;
5. дневен център;
6. център за социална рехабилитация и интеграция;
7. социална услуга - резидентен тип:
а) център за настаняване от семеен тип;
б) център за временно настаняване;
в) кризисен център;
г) преходно жилище;
д) защитено жилище;
е) наблюдавано жилище;
ж) приют;
8. социален учебно-професионален център;
9. звено "Майка и бебе";
10. център за обществена подкрепа;
11. център за работа с деца на улицата;
12. приемна грижа;
13. обществени трапезарии."
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) По предложение на директора на регионалната дирекция за социално подпомагане изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане разрешава:
1. откриване, промяна на вида и/или промяна на капацитета на социалните услуги, когато са делегирани от държавата дейности и отговарят на стандартите и критериите за социални услуги;
2. закриване на социални услуги, когато са делегирани от държавата дейности."
2. В ал. 2 т. 1 и 2 се изменят така:
"1. мотивирано решение на общинския съвет за откриване, закриване, промяна на вида и/или промяна на капацитета на социалната услуга, в което задължително се посочват капацитетът на социалната услуга и датата на влизане в сила на решението;
2. документи, удостоверяващи право на собственост или основание за ползване на съответната материална база, както и възможността да бъде експлоатирана съобразно вида на социалната услуга."
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) При констатирано нарушение на критериите и стандартите за социални услуги изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане разрешава закриване, промяна на вида и/или капацитета на социалните услуги, когато са делегирани от държавата дейности, по мотивирано предложение на инспектората по чл. 5, ал. 4 от Закона за социално подпомагане."
4. В ал. 4 думите "специализирана институция за предоставяне на социални услуги за деца или на социална услуга за деца в общността" се заменят със "социални услуги за деца".
5. Алинея 5 се изменя така:
"(5) В 14-дневен срок от получаване на предложенията по ал. 1 или 3 изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане със заповед разрешава или отказва откриването, закриването, промяната на вида и/или капацитета на социалните услуги."
6. В ал. 6 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 11. Създава се :
"Чл. 36б. В едномесечен срок от датата на откриване или закриване на социални услуги, които не са делегирани от държавата дейности, кметовете на общини или органите на управление на лицата по чл. 18, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за социално подпомагане, предоставящи услугите, са длъжни писмено да уведомят Агенцията за социално подпомагане за вида и капацитета на услугите."
§ 12. В ал. 1 се изменя така:
"(1) Кметът на общината може да възлага управлението на социалните услуги след провеждане на конкурс."
§ 13. В думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 14. В се създава ал. 3:
"(3) Копие от договора по ал. 1 се предоставя на Агенцията за социално подпомагане."
§ 15. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 т. 1 се изменя така:
"1. документ за самоличност (за справка);".
2. В ал. 4 след думите "доклад-предложение" се добавя "съгласно приложение № 8".
§ 16. В думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 17. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Доставчикът на социални услуги сключва договор за предоставяне на услуги с потребителя и/или с негов законен представител. В договора се включват задължително:
1. правата и задълженията на страните по договора;
2. описание на дейностите;
3. размерът на таксата за социалните услуги - предмет на договора;
4. срок на договора;
5. условия и начин на прекратяване на договора."
§ 18. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "в специализирани институции и доставчиците на дългосрочно предоставяни социални услуги в общността" се заличават.
2. Алинея 5 се изменя така:
"(5) Доставчиците на дългосрочно предоставяни социални услуги оценяват изпълнението на плана по ал. 1 и при необходимост го актуализират на всеки 6 месеца."
3. Създава се ал. 6:
"(6) При прекратяване предоставянето на краткосрочна социална услуга се оценява изпълнението на плана по ал. 1, за да се проследи дали са постигнати заложените в него цели, с оглед потребностите на потребителя, ефективността и ефикасността от ползването на услугата."
§ 19. В т. 2 се изменя така:
"2. акта за настаняване или за приемане в социалната услуга;".
§ 20. В основният текст се изменя така:
"Чл. 40е. Социалните услуги, предоставяни в специализирани институции, и социалните услуги в общността по чл. 36, ал. 2, т. 5, 7 - 9 трябва да отговарят на следните стандарти и критерии за местоположение и материална база:".
§ 21. В се правят следните изменения и допълнение:
1. В ал. 1:
а) в т. 1 и 2 думите "Закона за народното здраве" се заменят със "Закона за здравето";
б) в т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на социалните услуги по чл. 36, ал. 2, т. 7, букви "г", "д" и "е".
2. В ал. 4:
а) в т. 3 след думата "планиране" се добавя "и организиране";
б) точка 4 се отменя.
3. В ал. 5 т. 1 и 2 се изменят така:
"1. съответствие на числеността на персонала с длъжностите по утвърдена от министъра на труда и социалната политика методика за предоставяне на социални услуги;
2. периодична оценка на изпълнението на задачите от персонала, извършвана от работодателя, и отчитане на планираните дейности;".
§ 22. се изменя така:
"Чл. 42. Агенцията за социално подпомагане води регистър на лицата по чл. 18, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за социално подпомагане, които могат да предоставят социални услуги."
§ 23. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) Лицата по чл. 18, ал. 1, т. 4 от Закона за социално подпомагане прилагат към заявлението по ал. 1 легализиран превод на документите, удостоверяващи регистрацията по националното им законодателство."
2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
3. Създават се ал. 5 - 7:
"(5) За предоставянето на социални услуги, за които е необходим сграден фонд, той се удостоверява с документ за собственост или документ, удостоверяващ основанието за ползване на обекта, и се прилагат:
1. разрешение за ползване на строеж от Дирекцията за национален строителен надзор;
2. удостоверение за вписване в регистъра на обекти с обществено предназначение от регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
(6) При подаване на заявление за регистриране на нова социална услуга регистрираните доставчици на социални услуги предоставят удостоверение за актуално състояние или регистрация, издадени от компетентния орган не по-рано от 6 месеца от датата на подаване на заявлението.
(7) Документите по ал. 1 - 6 могат да са в оригинал или нотариално заверени копия и се подават лично или по пощата с обратна разписка."
4. Досегашната ал. 4 става ал. 8.
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
2. В ал. 4 след думата "заявителя" се добавя "или на упълномощено от него лице".
§ 25. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 4 думите "една година" се заменят с "две години";
б) създава се т. 7:
"7. в случай че удостоверението по чл. 44, ал. 1 не е получено в 3-месечен срок от издаването му."
2. В ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".
§ 26. В от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:
1. В т. 10 се създава буква "р":
"р) помощите, получени по Националната програма за интеграция на чужденците в Република България."
2. Точка 25 се изменя така:
"25. "Кризисен център" е комплекс от социални услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, които се предоставят за срок до 6 месеца и са насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и правно консултиране на потребителите или социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция."
3. В т. 26 думата "деца" се заменя с "лица".
4. Създава се нова т. 35:
"35. "Приют" е комплекс от социални услуги, предоставяни временно в срок до 3 месеца на бездомни лица при неотложна необходимост от задоволяване на базовите им потребности, свързани с осигуряване на подслон, храна, здравни грижи, хигиена, социално, психологическо и правно консултиране."
5. Досегашните т. 35 - 45 стават съответно т. 36 - 46.
§ 27. Създава се :
"Приложение № 1a към чл. 20, ал. 2
Вх. № ....................../.........................

ДО

ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ

"СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ"

.........................................................

 
МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯ
(подава се в едномесечен срок от крайната дата на всяко извършено пътуване)
 
От.....................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
Лична карта/личен паспорт № ..........................., издаден от ...................................................................................................................................................................
Дата .................................................., ЕГН ........................................................................................................................................................................
Постоянен адрес: гр. (с.) ..................................., област...................................................................................................................................................................
Община .................................., ж.к./кв. ...................................................................................................................................................................................
ул. ...................................................................... №....., бл. ...., вх. ...., ет. ...., ап. ................................................................................................................
телефон....................................................................................................................................................................................................................................
Здравословно състояние ЕР на ТЕЛК/НЕЛК № .....................................................................................................................................................................................................
дата .......................... % намалена работоспособност
 
Моля да ми бъде отпусната целева помощ за пътуване с автобусен транспорт в страната по маршрут:
От ......................................................................................................................................................................................................................................
До ......................................................................................................................................................................................................................................
Дати ..................................................................................................................................................................................................................................
Прилагам следните документи:
.................................................................................................................................................................................................................................
(билети за извършено пътуване; удостоверение, в което превозвачът е отразил пътуването)
.......................................................................................................................................................................................................................................
Молба-декларацията е приета и проверена от:
.....................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена и длъжност)
Дата: .................... Подпис: ....................."
 
§ 28. Създава се :
"Приложение № 1б към чл. 32, ал. 4
Д Е К Л А Р А Ц И Я
 
От ........................................................................., ЕГН .....................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
Постоянен адрес: ........................................................................................................................................................................................................................

(област, община, гр. (с.), ул., №, ж.к., бл., вх., ап.)

.........................................................................................................................................................................................................................................
 
Във връзка с отпуснатата ми месечна социална помощ със Заповед № ............................. от ............................. съгласно т. ХVI от молба-декларацията декларирам настъпилата промяна в обстоятелствата, при които ми е отпусната помощта:
.........................................................................................................................................................................................................................................
(доходи на лицето или семейството, имуществено състояние, семейно положение, здравословно състояние, трудова заетост и други обстоятелства)
 
Прилагам: ..............................................................................................................................................................................................................................
 
Дата: .................... Декларатор: ....................................................................................................................................
Гр. ...................... (подпис)"
 
§ 29. Създава се :
"Приложение № 8 към чл. 40, ал. 4
Array
§ 30. За родител от семейство с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, в което другият родител не пребивава на територията на страната и няма предоставен статут по , се прилага разпоредбата на от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.
§ 31. (1) Регистрираните до влизането в сила на постановлението доставчици на социални услуги се пререгистрират в срок до 6 месеца от влизането му в сила.
(2) Регистрацията на лицата по ал. 1 се прекратява, ако не изпълнят задължението по ал. 1.
§ 32. Кметовете на общини и органите на управление на доставчиците на социални услуги по от Закона за социално подпомагане в 6-месечен срок от влизането в сила на постановлението предоставят на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане информация за откритите от тях услуги.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив