ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 НА МС ОТ 8 АПРИЛ 1998 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА В ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 НА МС ОТ 8 АПРИЛ 1998 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА В ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г.

Обн. ДВ. бр. от 17 Април 1998г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. Член 34 се изменя така:
"Чл. 34. (1) Възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи на държавните предприятия - еднолични търговски дружества, се определят в зависимост от стойността на дълготрайните материални активи, числеността на персонала, рентабилността, финансовия резултат, изменението на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени, обслужването на задълженията, както и от други специфични задължения и отговорности в сключените договори.
(2) Месечните възнаграждения на членовете на изпълнителните и контролните органи на едноличните търговски дружества се определят чрез бална оценка, образувана въз основа на резултатите за отчетното тримесечие по показателите и критериите от таблицата съгласно приложението и определената стойност на една бална единица.
(3) Членовете на съветите на директорите, на надзорните и управителните съвети на едноличните акционерни дружества получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица в размер 50 на сто от минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.
(4) Изпълнителните членове и членовете на управителните съвети, овластени да представляват дружеството, освен възнаграждението по ал. 3 получават и възнаграждение, определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.
(5) Управителите на едноличните търговски дружества с ограничена отговорност получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец, а контрольорите на тези дружества - при стойност на една бална единица в размер 40 на сто от минималната месечна работна заплата за страната, установена за съответния месец.
(6) След приключването на всяко тримесечие, в зависимост от постигнатите през него стойности на показателите и критериите в приложението по ал. 2, се изчислява балната оценка и се преизчисляват месечните възнаграждения за отчетното тримесечие. Преизчислените възнаграждения се начисляват и изплащат с възнаграждението за последния месец на отчетното тримесечие. През първите два месеца на тримесечието членовете на изпълнителните и контролните органи получават авансово месечно възнаграждение въз основа на балната оценка за предходното тримесечие.
(7) Изчисляването на балната оценка и размера на възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи се извършва в дружеството на основата на нормативно установената отчетност. Информация за определените възнаграждения се представя тримесечно на органа, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала.
(8) С договорите за възлагане на управлението и контрола на търговските дружества органът, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала, може да договаря и получаване на тантиеми от членовете на изпълнителните и контролните органи извън размерите на възнагражденията, определени по реда на ал. 6, при изпълнение на специфични показатели от годишните бизнесзадачи на дружеството. Тантиемите са за сметка на печалбата след данъчното є облагане и заделянето на нормативно определените части от нея за резерв на дружеството и дивидент на държавата, като размерът им не може да превишава 25 на сто от полученото през годината възнаграждение от членовете на изпълнителните и контролните органи."
Приложение към чл. 34, ал. 2
Показатели и критерии за определяне на балната оценка в държавните предприятия - еднолични търговски дружества
Показатели Критерии Бални
по     единици
ред      
1. Стойност на дълго- 1.1. до 500 млн. лв. 2,5
  трайните материални 1.2. над 500 млн. до  
  активи 1500 млн. лв. 3,0
    1.3. над 1500 млн. до  
    5000 млн. лв. 3,5
    1.4. над 5000 млн. лв. 4,0
2. Средносписъчен брой 2.1. до 100 души 2,5
  на персонала 2.2. от 101 до  
    500 души 3,0
    2.3. от 501 до  
    1500 души 3,5
    2.4. над 1500 души 4,0
3. Рентабилност 3.1. без рентабилност -
  на продажбите 3.2. до 2 на сто 1,0
    3.3. над 2 до 5 на сто 1,5
    3.4. над 5 на сто 2,0
4. Изменение 4.1. запазване или  
  на финансовия увеличаване  
  резултат на загубата -
    4.2. намаляване  
    на загубата 1,0
    4.3. намаляване  
    на печалбата 1,5
    4.4. запазване  
    или увеличаване  
    на печалбата 2,0
5. Изменение на обема 5.1. намаление -
  на продажбите на 5.2. запазване или  
  стоки и услуги на едно увеличаване 2,0
  лице по съпоставими  
    цени  
6. Задължения 6.1. неспазени сроко-  
  на дружеството ве по текущите за-  
    дължения и/или  
    необслужвани ре-  
    довно просрочени  
    задължения по  
    сключени договори  
    за погасяването им -
    6.2. спазени срокове  
    по текущи задъл-  
    жения и редовно  
    обслужвани прос-  
    рочени задълже-  
    ния по договорите  
    за погасяването им 2,0
Забележки:
1. Показателят "Стойност на дълготрайните материални активи" се установява по ревалоризирана балансова стойност на ДМА в края на отчетното тримесечие, раздел Б, общо за група I, колона 4 от баланса - приложение № 1 към чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството.
2. Показателят "Средносписъчен брой на персонала" включва средносписъчния брой на персонала за отчетното тримесечие без лицата в отпуск по майчинство. В средносписъчния брой на персонала се включва и числеността на работещите в чужбина.
3. Показателят "Рентабилност на продажбите" се определя като съотношение между счетоводната печалба и нетните приходи от продажби по отчета за приходите и разходите - приложение № 2 към чл. 40, ал. 1, т. 2 от Закона за счетоводството. Данните за счетоводната печалба и нетните приходи от продажби за отчетното тримесечие се установяват като разлика между стойностите им за периода от началото на годината и периода, предхождащ отчетното тримесечие. Когато дружеството е отчело за отчетното тримесечие счетоводна загуба, то е без рентабилност.
4. Показателят "Изменение на финансовия резултат" се установява по отчета за приходите и разходите като разлика между счетоводната печалба (загуба) за отчетното и за предходното тримесечие. Размерът на счетоводната печалба (загуба) за отчетното и за предходното тримесечие се определя като разлика между стойностите є за периода от началото на годината и периода, предхождащ съответното тримесечие. Когато за отчетното тримесечие е реализирана счетоводна печалба, при отчетена счетоводна загуба за предходното тримесечие се ползва критерият "Запазване или увеличаване на печалбата". В случай че за отчетното тримесечие е формирана счетоводна загуба при реализирана счетоводна печалба за предходното тримесечие, се ползва критерият "Запазване или увеличаване на загубата".
5. Показателят "Изменение на обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по съпоставими цени" за отчетното спрямо предходното тримесечие се определя по Методиката за преизчисляване в съпоставими цени обема на продажбите на стоки и услуги на едно лице по отрасли и дейности на Националния статистически институт.
6. Спазването или неспазването на сроковете по показателя "Задължения на дружеството" се установява въз основа на задълженията за отчетното тримесечие по: главници и лихви за ползвани банкови кредити; задължения към държавния или общинския бюджет (данък върху печалбата, данък за общините, данък върху доходите от трудови правоотношения или договори за управление и контрол и задължения по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., по сключени по съответния ред договори); вноските за фонд "Обществено осигуряване", за фонд "Професионална квалификация и безработица" и задължения към доставчици, а ако имат просрочени такива задължения за предишни периоди, както и дивиденти за държавното участие след 1 юли 1997 г. - редовно ги обслужват според сключените договори за тяхното погасяване. Под "задължения към доставчици" се разбират задължения по договори за доставки и услуги, свързани с производствено-стопанската дейност на търговското дружество, като в случаите, когато те се погасяват съгласно договорените за текущи и предишни периоди срокове, се счита, че не са налице просрочени задължения.
7. Търговски дружества със сезонен характер на производство и реализация могат да използват като база за установяване на показатели № 4 и 5 съответното тримесечие на предходната година.
8. При специфични условия за стопанска дейност, като фиксирани от държавни или общински органи цени на продукцията или услугите или на употребяваните суровини, материали и енергоносители, предоставяне на субсидии от републиканския и/или общинските бюджети, целесъобразност от икономичното изразходване на природните ресурси или при възложени задачи за инвестиции или обновяване на производството, органът, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала, може да определи други подходящи показатели и критерии вместо показатели № 4 и 5, като спазва същия размер за бални единици на критериите.
§ 2. Министрите и ръководителите на други ведомства да упълномощават представителите на държавата в общите събрания на търговските дружества с 50 и повече на сто държавно участие да включват в правилата за определяне възнагражденията на изпълнителните и контролните органи показателите, критериите и стойностите по чл. 34 от Правилника за реда за упражняване правата на собственост на държавата в предприятията.
§ 3. Отменят се:
1. (ДВ, бр. 50 от 1997 г.).
2. (ДВ, бр. 119 от 1997 г.).
§ 4. Постановлението влиза в сила от 1 април 1998 г.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив