ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 86 ОТ 17 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 212 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ОБН., ДВ, БР. 113 ОТ 1998 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 37 О

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 86 ОТ 17 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 212 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ОБН., ДВ, БР. 113 ОТ 1998 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 37 ОТ 1999 Г., БР. 62 И 92 ОТ 2000 Г., БР. 4 ОТ 2001 Г. И БР. 8 И 28 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр. от 25 Април 2003г.

Допълнителни разпоредби

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. се изменя така:
"Чл. 7. По предложение на директорите на основните структурни звена по чл. 9 ЗМВР в съответствие с техните функционални задължения и промените в оперативната обстановка министърът на вътрешните работи създава и закрива структурни звена."
§ 2. Създава се :
"Чл. 7а. Дейностите, свързани с международното оперативно полицейско сътрудничество, включително презграничното наблюдение и презграничното преследване, се осъществяват самостоятелно или съвместно от националните служби с полицейски правомощия, териториалните дирекции и съответните служби на други държави, когато това е предвидено в ратифициран от Република България международен договор."
§ 3. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Досегашният текст става ал. 1.
2. Създава се ал. 2:
"(2) Министърът на вътрешните работи определя районите на действие на районните полицейски управления (РПУ), полицейските участъци (ПУ), районните служби за пожарна и аварийна безопасност (РСПАБ) и противопожарните участъци (ППУ) по предложение на директорите на териториалните служби в рамките на съответната териториална служба."
§ 4. В се изменя така:
"(2) При осъществяване на съвместни дейности и задачи между звената по ал. 1 и структурни звена на териториалните служби координацията се извършва от директора на съответната териториална служба."
§ 5. В се изменят така:
"(2) Граничният полицейски участък (ГПУ) е структурно звено на регионалния граничен сектор, което осъществява дейностите по ал. 1 в част от района на действие на регионален граничен сектор.
(3) Граничният контролно-пропускателен пункт (ГКПП) е специализирано звено на граничния полицейски участък и представлява територия със специален режим на пропуск и охрана, разположена на международни шосейни пътища, както и на територията на международни железопътни гари, летища и пристанища за обществен транспорт, през които единствено се разрешава преминаването на държавната граница, ако друго не е предвидено в международен договор, по който Република България е страна.
(4) Откриването и закриването на ГКПП се извършват с акт на Министерския съвет."
§ 6. В се изменя така:
"(1) Центровете за специализация и професионална подготовка се създават и закриват от министъра на вътрешните работи."
§ 7. В думите "териториалната служба" се заменят с "дирекцията".
§ 8. В се изменя така:
"(1) В изпълнение на дейността по чл. 48, ал. 1, т. 1 ЗМВР органите на Национална служба "Сигурност":
1. осигуряват в контраразузнавателно и информационно отношение защитата на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
2. дават разрешения за работа или за извършване на конкретно възложена задача в стратегически обекти и дейности."
§ 9. В думите "или работят с факти, сведения и предмети, съставляващи държавна тайна" се заличават.
§ 10. В се отменя.
§ 11. В се изменя така:
"(1) Разрешенията за работа или за извършване на конкретно възложена задача в стратегически обекти и дейности се дават на граждани, които отговарят на нормативноопределени условия и за тях е поискано такова разрешение."
§ 12. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 1 се отменя.
2. Алинеи 2, 3 и 4 се отменят.
§ 13. - се отменят.
§ 14. се изменя така:
"Чл. 38. Писменият отказ за даване на разрешение за работа или за извършване на конкретно възложена задача в стратегически обекти се съобщава на ведомството, отправило искането, и на служителя, съответно на кандидата за заемане на длъжността."
§ 15. - се отменят.
§ 16. Създава се :
"Чл. 43а. (1) В изпълнение на дейността по чл. 51 ЗМВР Национална служба "Сигурност" извършва проучване за надеждност на лицата и издава, отказва да издаде или отнема издадени разрешения за работа с класифицирана информация съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).
(2) Ръководителите на организационните единици изпращат искането за провеждане на процедура по проучване за надеждност на своите служители съгласно ЗЗКИ, както и останалите необходими документи по глава шеста, раздел II от Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация, както следва:
1. за служители от министерствата и централните ведомства - в Дирекцията на Национална служба "Сигурност";
2. за останалите организационни единици - в регионалните звена "Сигурност".
(3) След извършване на всички дейности по проучването регионалните звена изпращат предложение за издаване или отказ за издаване на разрешение в Дирекцията на Национална служба "Сигурност" при спазване на сроковете по ЗЗКИ.
(4) Задължението по ал. 3 се изпълнява и в случаите, когато е налице основание за отнемане на издадено разрешение."
§ 17. се изменя така:
"Чл. 48. (1) При осъществяване на дейността по чл. 60, т. 11 ЗМВР полицейските органи конвоират лица с изключение на:
1. лица, по отношение на които е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", освен в случаите, когато мярката е взета за срок до 24 часа от дознател като орган на полицейско производство;
2. лица, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода - до органите на съдебната власт, предварителните арести и местата за лишаване от свобода;
3. лица с влязла в сила присъда - до местата за лишаване от свобода;
4. лица, по отношение на които е решено или постановено принудително довеждане от орган на съдебна власт;
5. лица, по отношение на които е наредено предварително задържане;
6. непълнолетни лица - бегълци от поправителни домове или домове за временно настаняване на малолетни или непълнолетни лица, отклонили се от възпитателни училища интернати или от социално-педагогически интернати или неявили се в тях;
7. малолетни лица;
8. издирени и установени от органите на МВР лица по т. 1 - 7.
(2) Издирените и установени лица по ал. 1, т. 1 - 5, както и лицата, по отношение на които е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" от прокурор, се предават в най-близкия следствен арест или териториално звено за охрана на Министерството на правосъдието."
§ 18. В след абревиатурата "НСП" се добавя "съобразно своите правомощия,".
§ 19. Създава се :
"Чл. 51а. При осъществяване на дейността по чл. 60, т. 12 ЗМВР на полицейските органи, изпълняващи разпореждане или оказващи съдействие за освидетелстване или задължително лечение на болни лица, се предоставят специализиран транспорт и медицинско лице от здравното заведение, което осигурява медицинското обслужване."
§ 20. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В основния текст след думите "чл. 60, т." се добавя "6".
2. Създава се т. 8:
"8. събира, обработва и съхранява информация за пътнотранспортните произшествия, отчета на водачите на МПС, регистрацията на пътни превозни средства и административнонаказателната дейност."
§ 21. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 3:
"(3) Задържаните малолетни и непълнолетни лица се настаняват в специални помещения отделно от задържаните пълнолетни лица."
2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.
§ 22. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 т. 5 се изменя така:
"5. ограничаването на правата на лицето по чл. 71 ЗМВР, както и:
а) правото да обжалва пред съда законността на задържането;
б) правото на адвокатска защита от момента на задържането;
в) правото на медицинска помощ;
г) правото на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане;
д) правото да се свърже с консулските власти на съответната държава, в случай че не е български гражданин;
е) правото да ползва преводач, в случай че не разбира български език."
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Задържаното лице попълва декларация, че е запознато с правата си, както и за намерението си да упражни или да не упражни правата си по ал. 2, т. 5, букви "б" - "е". Заповедта се подписва от полицейския орган и от задържаното лице."
3. В ал. 4 след думата "Отказът" се добавя "или невъзможността".
§ 23. се изменя така:
"Чл. 60. (1) Заведенията за отрезвяване се създават по реда на чл. 68, ал. 2 от Закона за народното здраве.
(2) Организацията, функциите, дейността и охраната на специалните домове за настаняване на чужденци, подлежащи на принудително отвеждане до границите на Република България или на експулсиране, се уреждат от министъра на вътрешните работи."
§ 24. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думите "на чл. 81а" се поставя запетая и се добавя "ал. 1 от".
2. В ал. 2 думите "ал. 1" се заменят с "чл. 81а ЗМВР".
§ 25. В се отменя.
§ 26. Членове 64 - 76 се изменят така:
". (1) За наблюдение, разкриване и пресичане дейността на организирани престъпни групи за извършване на престъпления срещу митническия режим органите на НСБОП извършват оперативно-издирвателна дейност, като:
1. установяват, наблюдават, контролират и неутрализират дейността на лица и организирани престъпни групи, изграждащи и обслужващи канали за контрабанден внос и износ на стоки, суровини и съоръжения, извършването на незаконни сделки с контрабандни стоки, както и инвестирането на средства, получени от контрабанда;
2. взаимодействат със специализираните служби на чужди държави и с компетентните държавни органи за блокиране механизмите на контрабандния внос и износ.
(2) Органите на НСБОП провеждат оперативно-издирвателна дейност за наблюдение, разкриване и пресичане на престъпления срещу паричната и кредитната система, като установяват и контролират лицата и организираните престъпни групи, които ги извършват.
(3) За наблюдение, разкриване и пресичане на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система органите на НСБОП извършват оперативно-издирвателна дейност, като:
1. установяват произхода на средствата при осъществени крупни финансови сделки;
2. установяват и контролират организирани престъпни групи, осъществяващи незаконен износ и внос на парични знаци, изпиране на пари, укриване на данъчни задължения и измами, свързани с ДДС;
3. осъществяват взаимодействие със специализираните служби на други държави за изясняване на данни за произход на капитали;
4. осъществяват взаимодействие със съответните компетентни органи за установяване на данъчни нарушения и престъпления.
(4) Органите на НСБОП извършват оперативно-издирвателна дейност за наблюдение, разкриване и пресичане на организирана престъпна дейност, свързана с присвоявания и измами на имущество от фондове на Европейския съюз, като:
1. установяват и контролират дейността на длъжностни лица, разпореждащи се с имущество от фондовете;
2. осъществяват взаимодействие със специализираните служби на други държави в тази област.
Чл. 65
1. проучват сигнали за подготвяне или извършване на престъпления по чл. 108а от Наказателния кодекс;
2. провеждат действия за разкриване и пресичане дейността на организирани престъпни групи, подготвящи или извършващи престъпления по чл. 108а от Наказателния кодекс;
3. установяват връзките на местни организирани престъпни групи с лица, принадлежащи към международни престъпни структури, използващи насилствени методи, и противодействат срещу евентуалната им съвместна терористична дейност на територията на страната;
4. наблюдават, установяват и контролират дейността на временно пребиваващи в страната лица, обявени за международно издирване във връзка с участие в терористични актове на чужда територия;
5. по искане на съответните служби на други държави, с които са сключени споразумения за сътрудничество, или в изпълнение на други международни договори, по които Република България е страна, наблюдават лица, подозирани в терористична дейност;
6. оказват съдействие на Националната служба за охрана при Президента на Републиката.
Чл. 66
1. установяват, контролират и документират дейността на длъжностни лица, поставили се в услуга на престъпни групи и организации;
2. издирват и проследяват натрупването и преобразуването на имуществата, получени от длъжностни и други престъпления.
Чл. 67
1. самостоятелно или в сътрудничество със специализираните служби на други държави установяват и контролират престъпни групи и организации, извършващи нелегална миграция;
2. наблюдават престъпни групи и организации, извършващи търговия с хора с цел сексуална експлоатация.
Чл. 68
1. установяват и контролират места, използвани от международни наркотрафикантски организации за временно складиране на растения, съдържащи наркотични вещества, на наркотични вещества и прекурсори за тяхното производство на територията на страната;
2. наблюдават и контролират лица, поставили се в услуга на наркотрафикантски организации;
3. осъществяват взаимодействие със специализираните служби на други държави и с компетентните държавни органи за изясняване на данни за незаконен трафик на наркотични вещества и за контрабандни доставки на растения, съдържащи наркотични вещества и прекурсори, използвани за производството им;
4. подпомагат компетентните органи на други държави при разследване на лица за незаконен трафик на растения, съдържащи наркотични вещества, на наркотични вещества и прекурсори и техните аналози;
5. в сътрудничество със специализираните служби на други държави осъществяват контролирани доставки;
6. оперативно установяват и контролират дейността на временно пребиваващи в страната лица, обявени за международно издирване във връзка с участие в незаконен трафик на растения, съдържащи наркотични вещества, на наркотични вещества и прекурсори и техните аналози на чужда територия;
7. пресичат незаконен трафик на растения, съдържащи наркотични вещества, на наркотични вещества и прекурсори и техните аналози на територията на страната;
8. осъществяват контрол върху дейността на лица, които влагат в производство и извършват вносно-износна и реекспортна дейност на растения, съдържащи наркотични вещества и прекурсори, за недопускане незаконното им отклоняване от декларираната цел;
9. установяват незаконни лаборатории за синтезиране на наркотични вещества и цехове за таблетирането им;
10. противодействат на незаконното засяване, отглеждане и изкупуване на растения, съдържащи наркотични вещества, които могат да бъдат използвани за производство на наркотични вещества;
11. подпомагат компетентните органи за предприемане на мерки, целящи намаляване търсенето на наркотични вещества.
Чл. 69
1. наблюдават, установяват и контролират организирани престъпни групи, използващи силата на заплахата като метод за постигане на престъпни цели;
2. самостоятелно и във взаимодействие със съответните служби на други държави и с компетентните държавни органи проверяват и изясняват данни за незаконни сделки и международно организиран трафик.
Чл. 70
1. установяват, наблюдават и контролират организирани престъпни групи, извършващи престъпления чрез глобални компютърни мрежи или компютърни системи;
2. самостоятелно или във взаимодействие със съответните служби на други държави установяват и пресичат създаването, представянето, предлагането, продаването и даването под наем на произведения с детска порнография, разпространяващи се чрез и в компютърни мрежи и системи;
3. провеждат действия за разкриване и пресичане на дейността на организирани престъпни групи, извършващи компютърни престъпления.
Чл. 71
Чл. 72
1. наблюдават и контролират организирани престъпни групи, използващи насилствени методи, и провеждат действия за неутрализирането им;
2. разкриват и пресичат дейността на организирани престъпни групи, извършващи изнудване, вземане на заложници, престъпления с общоопасни средства и други насилствени действия.
Чл. 73
1. установяват произхода на средствата, послужили за създаването на заведения за хазартни игри;
2. проверяват данните за изпиране на пари чрез участие в хазартни игри;
3. подпомагат дейността на компетентните органи за установяване на данъчни нарушения и престъпления при създаването и функционирането на заведения по т. 1.
Чл. 74
Чл. 75
(2) Национална служба "Борба с организираната престъпност" съвместно с органите на Агенция "Митници" и на Национална служба "Гранична полиция" осъществява контролирани доставки по ред, определен от министъра на вътрешните работи и от министъра на финансите.
Чл. 76
§ 27. Създава се :
"Чл. 77а. Дирекция "Борба с организираната престъпност" инициира създаването на междуведомствените екипи с участието на представители на службите на МВР и други компетентни държавни органи, координира дейността им и централизира постъпващата информация."
§ 28. В раздел IV "Национална служба "Гранична полиция" се създава чл. 77б:
". (1) Охраната на границата е система от дейности за наблюдение, контрол и обозначаване на границата на Република България.
(2) Граничният режим e нормативно установеният ред за преминаване на границата и за осъществяване на дейности в граничната ивица и граничната зона с цел защита на националната сигурност, обществения ред, политическите, икономическите и социалните интереси на Република България."
§ 29. Членове 78 и 79 се изменят така:
". (1) Гранична зона е територия с дълбочина 15 км, която на сухоземната граница се определя от линията на държавната граница, а на морската и речната граница - от линията на брега, и в която Национална служба "Гранична полиция" осъществява правомощията си по охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.
(2) Гранична ивица е частта от граничната зона, разположена непосредствено по протежение на линията на сухоземната граница, с дълбочина до 300 м, считано от линията на държавната граница.
(3) Островите и българската част от водите на граничните реки се включват в граничната ивица. Тази разпоредба не се прилага за река Дунав.
(4) Точното очертаване и определяне на дълбочината на граничната ивица се извършва от министъра на вътрешните работи съгласувано с областните управители и кметовете.
(5) Извършването на стопанска или друга дейност в граничната ивица се съгласува с началника на съответния регионален граничен сектор (РГС).
Чл. 79
(2) На железопътните и шосейните мостове, бентове и други съоръжения, които преминават през граничните участъци на плавателни и неплавателни реки, държавната граница се установява по средата на тези съоръжения или по тяхната технологична ос в зависимост от преминаването на държавната граница по водата, ако друго не е уредено в международни договори, по които Република България е страна.
(3) Държавната граница на Република България на местността се обозначава с ясно видими гранични знаци, чието местоположение е определено в документите за демаркиране на границата между Република България и съседните държави.
(4) Формите, размерите и надписите на граничните знаци по ал. 3 и редът за тяхното поставяне се определят от законодателството на страната и от международните договорености.
(5) За обозначаване на линията на държавната граница Национална служба "Гранична полиция" осъществява геоинформационна дейност чрез:
1. геодезическо определяне, поставяне и поддържане в изправност на граничните знаци;
2. обозначаване и проверка на линията на държавната граница;
3. изработване на едромащабни карти и документация на държавната граница, както и създаване и поддържане на геодезическо-картографски фонд.
(6) За поддържане на видимостта и предпазване на граничните знаци по ал. 3 по взаимна договореност между Република България и съседните държави се съгласува дълбочината на установената гранична ивица от двете страни на държавната граница."
§ 30. Създават се чл. 85а - 85ж:
". (1) Всяко лице при преминаване през държавната граница е длъжно да се подложи на граничен паспортно-визов контрол, като се ръководи от указанията и разпорежданията на органите за граничен контрол.
(2) Лицето по ал. 1 е длъжно да представи редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, както и да докаже наличието на необходимите условия за преминаване на границата.
(3) Лицето по ал. 1 е длъжно да предостави необходимите лични данни за нуждите на граничния контрол.
Чл. 85б
1. документите за задгранично пътуване;
2. наличието на виза и другите необходими условия, ако такива се изискват по силата на нормативен акт или международен договор, по който Република България е страна;
3. редовността на документите по т. 1 и 2.
(2) При необходимост органите по ал. 1 могат да извършват проверка на лицата за наличието на вещи, чието притежаване е забранено, на издирвани вещи или на вещи, които представляват заплаха за сигурността и обществения ред. При извършване на проверките могат да се използват и технически средства.
(3) При проверките по ал. 1 и 2 органите на Национална служба "Гранична полиция" извършват задължителна справка в автоматизираните информационни фондове за установяване на лица с наложени забрани, издирвани лица или лица, представляващи опасност за националната сигурност и обществения ред, при условията и по реда на ЗМВР.
(4) Фактът на преминаване границата на Република България се отбелязва в документа за задгранично пътуване или в заместващия го документ чрез полагане на щемпели, утвърдени от министъра на вътрешните работи.
(5) Преминаването на границата се регистрира в информационните фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи.
Чл. 85в
1. проверка на документите им;
2. извършване на цялостна проверка на превозното средство;
3. справка в автоматизираните информационни фондове.
(2) Преминаването на превозни средства през границата се регистрира в информационните фондове по ред, определен от министъра на вътрешните работи.
Чл. 85г
Чл. 85д
(2) Зоната на ГКПП обхваща територията, на която са разположени сградите, помещенията, работните места, подземните и надземните съоръжения, техническите средства и местата за преходи, изчакване и проверка на лица, превозни средства и стоки, преминаващи през зоните за граничен контрол.
(3) Граничен контрол може да се извършва и на територията на друга държава, когато това е предвидено в ратифициран международен договор, по който Република България е страна, в движещ се влак или на борда на плавателно средство по повод предстоящо или осъществено преминаване на държавната граница. Органите на Национална служба "Гранична полиция" могат да извършват предварителен граничен паспортно-визов контрол на борда на въздухоплавателно средство.
Чл. 85е
Чл. 85ж
(2) Органите по ал. 1 могат да извършват проверки на физически и юридически лица за издаване на пропуск за осъществяване на дейност в зоната на ГКПП.
(3) Лицата, работещи на ГКПП, предоставят доброволно необходимите за проучването лични данни."
§ 31. В се отменят.
§ 32. Създават се чл. 86а и 86б:
". Органите на Национална служба "Гранична полиция" разкриват и разследват престъпления, свързани с незаконно преминаване на границата и нелегалния трафик на хора, при условията и по реда, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.
Чл. 86б
(2) На лицата, настанени при условията на ал. 1, не могат да им бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване."
§ 33. Създават се чл. 88а - 88д:
". Транспортните и туроператорските дружества, които осъществяват международна търговска дейност, при поискване са длъжни да предоставят на органите на Национална служба "Гранична полиция":
1. разписания, списъци на пътници и друга информация, имаща отношение към охраната на границата и граничния контрол;
2. достъп до техни помещения, съоръжения и транспортни средства, когато това се налага за изпълнение на определените функции и задачи на Национална служба "Гранична полиция".
Чл. 88б
(2) Национална служба "Гранична полиция" си сътрудничи и взаимодейства с ведомствата по въпросите на убежището, бежанците и пребиваването на чужденци за осъществяване на ефективен миграционен контрол.
(3) Взаимодействието по ал. 1 и 2 се осъществява въз основа на ежегодни двустранни и многостранни споразумения, подписани от ръководителите на службите и ведомствата и одобрени от съответните министри.
Чл. 88в
(2) Сътрудничеството се осъществява по реда на чл. 88б, ал. 3.
Чл. 88г
Чл. 88д
§ 34. В се изменят така:
"(2) Дейността по ал. 1 се осъществява и на основание чл. 120а от ЗМВР.
(3) Пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност могат да извършват и търговците, получили разрешение по чл. 120б ЗМВР, както и доброволни формирования за пожарна и аварийна безопасност, създадени на основание чл. 120г ЗМВР.
(4) При извършване на съвместни пожарогасителни и аварийно-спасителни действия от НСПАБ с търговците, получили разрешение по чл. 120б, или с доброволните формирования, създадени на основание чл. 120г ЗМВР, координацията на действията се осъществява от органите на НСПАБ."
§ 35. Създава се :
"Чл. 97а. Договорите за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност по чл. 120а ЗМВР се сключват от ръководителите на съответните структурни звена - юридически лица на МВР, след разрешение от министъра на вътрешните работи."
§ 36. В думите "министерства, ведомства и общини" се заменят с "органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление".
§ 37. В се създава т. 3:
"3. съгласувано с органите на НСПАБ да разработват специфични правила за пожарна и аварийна безопасност в съответните населени места и да провеждат дейности, осигуряващи пожарната и аварийната безопасност."
§ 38. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2:
а) в т. 1 накрая се добавя "и съгласуват инвестиционните проекти за строежи";
б) точка 3 се изменя така:
"3. дават писмени становища за пожарна безопасност на строежите и участват в работата на държавните приемателни комисии;"
в) създава се т. 7:
"7. извършват контрол за съответствие на оценени продукти, техника, автоматика, гасителни средства и други с изискванията за пожарна и аварийна безопасност."
2. Алинея 3 се отменя.
§ 39. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова т. 2:
"2. да изпълняват издадените по чл. 117, т. 3 ЗМВР писмени разпореждания на органите по пожарна и аварийна безопасност;".
2. Досегашните т. 2, 3 и 4 стават съответно т. 3, 4 и 5.
§ 40. В думите "запечатват обектите" се заменят със "спират експлоатацията, строителството и/или реконструкцията на обектите".
§ 41. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се ал. 1:
(1) Научно-приложният институт по пожарна и аварийна безопасност извършва изпитвания, експерименти и изследвания за оценяване съответствието на продукти, техника, автоматика, гасителни средства и други с изискванията за пожарна и аварийна безопасност."
2. Досегашният текст става ал. 2 и в нея след думите "по чл. 113" се добавя "и 154".
§ 42. В запетаята и думите "за обучение" след думата "мисии" се заличават.
§ 43. В се правят следните изменения:
1. Основният текст се изменя така:
"(1) За държавни служители в МВР се приемат кандидати само с българско гражданство, които отговарят на изискванията на чл. 193, ал. 2 ЗМВР и на следните условия:".
2. Точка 1 се изменя така:
"1. да не са по-възрастни от 40 години - за офицери и сержанти, освен за заемане на длъжности от хабилитирани лица след конкурс;".
3. Точки 4 и 5 се отменят.
§ 44. се отменя.
§ 45. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, т. 3 след думата "служба" се поставя тире и се добавя "за мъжете, кандидатстващи за офицерска или сержантска длъжност".
2. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Кандидатите подписват декларации за наличието само на българско гражданство и за обстоятелствата по чл. 7, ал. 1 и 2 и по чл. 111, ал. 2 от Закона за държавния служител."
§ 46. В се изменя така:
"(1) След утвърждаването кандидатите за държавни служители се назначават на съответната длъжност със заповед, като на офицерите и сержантите се присвоява звание, а на гражданските лица се присъжда ранг."
§ 47. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:
"(1) При назначаването държавните служители подават декларации за имуществото и доходите, както и за липсата на обстоятелства по чл. 213, ал. 1 и 3 ЗМВР по утвърдени от министъра на вътрешните работи образци.
(2) Ежегодно до 31 март държавните служители подават декларациите по ал. 1, а при промяна на обстоятелства по чл. 213, ал. 1 и 3 ЗМВР - в 7-дневен срок от промяната."
2. В ал. 3 след абревиатурата "ЛКД" се добавя "и в служебните досиета".
§ 48. В думите "4 и 5" се заличават.
§ 49. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "офицери и сержанти" се заменят с "държавни служители".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) По време на отстраняването от длъжност държавният служител не се повишава в звание или в ранг и не му се изплаща възнаграждение."
3. В ал. 3 думите "офицер или сержант" се заменят с "държавен служител".
4. В ал. 4 думите "офицери и сержанти" се заменят с "държавни служители".
§ 50. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Редът за разпределяне на работното време по чл. 212 ЗМВР се установява от министъра на вътрешните работи."
2. Алинея 2 се отменя.
3. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Времето за почивка на държавните служители, включително на работещите на смени, когато им е осигурена такава, не се включва в продължителността на работното време."
§ 51. се изменя така:
"Чл. 152. (1) При регистриране на държавен служител като кандидат за президент или вицепрезидент, за народен представител, за кмет или общински съветник изпълнението на държавната служба се прекъсва и отношението със служителя се урежда по реда на чл. 52, ал. 1 - 3 от Закона за избиране на народни представители или на чл. 47 от Закона за местните избори.
(2) Когато лице по ал. 1 е избрано за президент или вицепрезидент, за народен представител или за кмет, след прекратяването на пълномощията му има право да заеме предишната си длъжност."
§ 52. се отменя.
§ 53. се изменя така:
"Чл. 157. (1) Новоназначените служители се изпращат на курсове за първоначална професионална подготовка в учебните заведения на МВР за придобиване на първоначална професионална квалификация по съответното направление на дейност.
(2) Курсовете за професионална подготовка на служителите в учебните заведения на МВР се провеждат по годишен план-график, изготвен от дирекция "Човешки ресурси" по предложение на органите по чл. 200 ЗМВР и утвърден от главния секретар на Министерството на вътрешните работи.
(3) Незавършилите курсовете за първоначална професионална подготовка се уволняват на основание чл. 253, ал. 1, т. 5 ЗМВР.
(4) За новоназначените служители, за които курсът за първоначална професионална подготовка не е задължителен, се организира въвеждащо обучение."
§ 54. се изменя така:
"Чл. 158. Правата и задълженията на обучаващите се в учебните заведения на МВР се определят с правилниците за устройството и дейността им."
§ 55. се отменя.
§ 56. се изменя така:
"Чл. 160. (1) Обучението на служителите за придобиване на образователно-квалификационна и образователна и научна степен на висшето образование се извършва с писмено разрешение на органа по назначаването, ако интересът на службата налага това.
(2) Интерес на службата по ал. 1 е налице само когато притежаването на степен на висшето образование е условие за заемането на съответна длъжност.
(3) Служителите, получили разрешение по ал. 1, имат право на отпуск за обучение по реда на чл. 230 ЗМВР.
(4) Придобиването на степен на висшето образование не налага преназначаването на служителя на съответна длъжност."
§ 57. се отменя.
§ 58. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се отменя.
2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:
"(2) За органите по чл. 200 ЗМВР се организират курсове за повишаване на квалификацията по предложение на главния секретар, утвърдено от министъра на вътрешните работи.
(3) Професионалната подготовка в учебните заведения на МВР се извършва в курсове за:
1. първоначална професионална подготовка;
2. професионална преквалификация;
3. повишаване на професионалната квалификация;
4. професионална специализация;
5. ръководни служители по чл. 195, т. 2 ЗМВР."
3. Алинея 4 се отменя.
§ 59. се отменя.
§ 60. се изменя така:
"Чл. 164. Професионалната подготовка на служителите от МВР, които изпълняват специфични функции и задачи, може да се извършва в обучаващи институции извън системата на МВР със заповед на министъра на вътрешните работи, а когато институциите са на други държави - и въз основа на сключено споразумение в областта на обучението."
§ 61. се отменя.
§ 62. се изменя така:
"Чл. 168. Повишаването на професионалната квалификация чрез професионална подготовка по чл. 162 и 164 е основание за предсрочно повишаване на държавните служители - граждански лица, в ранг след оценка на служебната им дейност по чл. 203, ал. 5 ЗМВР."
§ 63. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Професионалната квалификация на служителите от МВР се поддържа чрез професионална подготовка без откъсване от работа."
2. Създава се ал. 3:
"(3) Професионалната квалификация по ал. 1 се оценява ежегодно при условия и по ред, определени от министъра на вътрешните работи."
§ 64. В думата "Обучението" се заменя с "Професионалната подготовка".
§ 65. се отменя.
§ 66. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1:
а) основният текст се изменя така:
"(1) Медицинският институт на МВР оказва безплатна медицинска помощ на:";
б) точки 2 и 3 се изменят така:
"2. пенсионираните като държавни служители от МВР, пенсионираните поради инвалидност - поради трудова злополука и професионална болест, настъпила във връзка с работата им в МВР;
3. пенсионираните служители, работили през последните 10 години по трудово правоотношение в МВР;".
2. В ал. 2 думите "медицинските заведения" се заменят с "Медицинския институт".
§ 67. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 и 2 думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители".
2. В ал. 3 думите "офицери или сержанти" се заменят с "държавни служители".
§ 68. В заглавието на раздел VIII от глава четвърта думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители в МВР".
§ 69. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 думите "офицер или сержант" се заменят с "държавен служител", а думата "съобразно" се заменя с "в нарушение на".
2. В ал. 3 думата "Началниците" се заменя с "Ръководните служители".
§ 70. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 т. 1 се изменя така:
"1. извършване на маловажно нарушение в срок една година от налагането на дисциплинарно наказание "мъмрене";".
2. В ал. 2 думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
§ 71. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 5 думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители";
б) в т. 6 думата "извънредни" се заличава;
в) създават се т. 9 и 10:
"9. неизпълнение на служебни задължения или на заповеди на ръководни служители;
10. явяване на работа в състояние, което не позволява да се изпълняват възложените задачи, причинено от употреба на алкохол или на наркотично вещество."
2. В ал. 2 думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
3. В ал. 4 думите "офицерът или сержантът" се заменят с "държавният служител", а след думата "звание" се добавя "или ранг".
§ 72. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 след думата "звание" се добавя "или "понижаване в ранг за срок от 6 месеца до една година".
2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:
"(2) Наказанието се изразява в понижаване с една степен в звание или в ранг за срок от 6 месеца до една година, до изтичането на който държавният служител не може да бъде произведен в по-горно звание или повишен в по-горен ранг.
(3) Държавният служител се предупреждава, че при извършване на друго дисциплинарно нарушение ще му бъде наложено дисциплинарно наказание "уволнение"."
§ 73. се отменя.
§ 74. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Точки 1 и 2 се изменят така:
"1. нарушение, изразяващо се в неподаване на декларацията за промяна в обстоятелствата по чл. 213, ал. 1 и 3 ЗМВР в срока по чл. 128, ал. 2;
2. нарушаване на правилата за опазване на класифицираната информация, съставляваща държавна или служебна тайна;".
2. В т. 6 думата "повторно" се заличава.
3. В т. 7 след думата "звание" се добавя "или ранг".
4. Създава се т. 8:
"8. нарушение на забрана по чл. 214, ал. 1 ЗМВР."
§ 75. се отменя.
§ 76. В се изменя така:
"(1) Повод за започване на производство за налагане на дисциплинарно наказание могат да бъдат:".
§ 77. В се изменя така:
"(1) По анонимни сигнали не се предприемат никакви действия."
§ 78. и се отменят.
§ 79. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "офицер или сержант" се заменят с "държавен служител", а думите "има образувана служебна проверка, тя приключва там, където е образувана" се заменят с "е започнало производство по налагане на дисциплинарно наказание, то приключва там, където е образувано".
2. В ал. 2 думите "офицери или сержанти" се заменят с "държавни служители".
§ 80. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "са налице" се заменят с "органът по чл. 240, ал. 2 ЗМВР разполага с".
2. В ал. 3 думите "офицерът или сержантът" се заменят с "държавният служител".
§ 81. се изменя така:
"Чл. 212. (1) Дисциплинарното нарушение се установява от прекия началник, който е първият или по-горният по степен ръководен служител на извършителя на дисциплинарното нарушение.
(2) Изслушването на провинилия се служител се отразява в протокол, който се подписва от органа по ал. 1 и от служителя. Отказът на служителя да подпише протокола се удостоверява с подписите, трите имена и длъжностите на двама служители.
(3) Органът по ал. 1 не е длъжен да изслуша служителя, извършил нарушението, когато той е дал писмени обяснения.
(4) В случаите, когато органът по ал. 1 е и наказващ орган, след установяване на извършеното дисциплинарно нарушение и изпълнение на процедурата по ал. 1 - 3 той оценява събраните доказателства и издава мотивирана заповед за налагане на съответното дисциплинарно наказание.
(5) Когато органът по ал. 1 не е наказващ орган по смисъла на чл. 240, ал. 2 ЗМВР, след като установи извършеното нарушение, той незабавно писмено уведомява наказващия орган, като прилага всички събрани материали. В този случай, ако служителят е дал писмени обяснения, наказващият орган ги приема и по своя преценка може да изиска допълнителни писмени обяснения или да изслуша извършилия нарушението служител.
(6) За подпомагане вземането на решение наказващият орган може да изисква становища от дирекциите "Човешки ресурси" и "Правно-нормативно обслужване" и от аналогичните звена в другите служби и дирекции на МВР."
§ 82. В се правят следните изменения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Със заповедта за дисциплинарно наказание държавният служител се запознава по реда на чл. 240, ал. 6 ЗМВР."
2. Алинея 5 се отменя.
3. В ал. 7 думите "офицерът или сержантът" се заменят с "държавният служител".
§ 83. В се правят следните изменения:
1. В ал. 2 думите "офицери или сержанти" се заменят с "държавни служители".
2. Алинея 4 се отменя.
§ 84. се отменя.
§ 85. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "началникът, издал заповедта" се заменят с "наказващият орган", а думите "офицер или сержант" се заменят с "държавен служител".
2. В ал. 2 думите "съответният началник" се заменят с "наказващият орган".
§ 86. В се правят следните изменения:
1. В ал. 3 думите "офицерът или сержантът" се заменят с "държавният служител".
2. В ал. 4 думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
§ 87. В се отменя.
§ 88. Навсякъде в думите "офицерът или сержантът" се заменят с "държавният служител".
§ 89. се изменя така:
"Чл. 226. Заповедите за налагане на дисциплинарно наказание се обявяват само пред равни и по-старши от наказания служител."
§ 90. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "офицера или сержанта" се заменят с "или към служебното досие на държавния служител".
2. В ал. 2 думите "за офицерите" се заменят със "за всички служители", а след думата "сержантите" се добавя "или държавните служители - граждански лица, със средно образование".
3. Създава се ал. 3:
"(3) Събраните писмени доказателства при установено дисциплинарно нарушение се прилагат в личното кадрово дело (ЛКД) или в служебното досие на наказания служител."
§ 91. В се отменя.
§ 92. В думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител", а след думата "срок" се добавя "от налагането му".
§ 93. В заглавието на раздел IX от глава четвърта думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители в МВР".
§ 94. В се правят следните изменения:
1. В ал. 1 думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители", а думите "ревизионен акт" се заменят с "доклад за финансов одит".
2. В ал. 3 думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
§ 95. В след думата "званието" се добавя "или ранга".
§ 96. В думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
§ 97. и се отменят.
§ 98. В се изменя така:
"(2) Доцентите, старши научните сътрудници II степен, професорите и старши научните сътрудници I степен след освобождаването им от длъжност могат да сключат договор в съответствие с Кодекса на труда и Закона за висшето образование."
§ 99. се отменя.
§ 100. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители", думите "по ред, утвърден" се заличават, а след абревиатурата "(ЦЕЛК)" се добавя "към Медицинския институт".
2. В ал. 3 думите "офицера или сержанта" се заменят с "държавния служител".
§ 101. се изменя така:
"Чл. 250. (1) Освобождаването от служба по чл. 253, ал. 1, т. 2 и 4 ЗМВР се извършва въз основа на писмено искане на държавния служител до органа по чл. 199 или чл. 200, ал. 1 ЗМВР чрез началника на съответната служба или структурно звено.
(2) В искането по ал. 1 се посочва датата за освобождаване от служба, която не може да бъде по-късно от 30 дни."
§ 102. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 2 думата "служебна" се заменя с "вътрешноведомствена";
б) в т. 4 думите "начална специална" се заменят с "първоначална професионална";
в) в т. 5 думите "за имуществото и доходите" се заменят с "по чл. 128 или когато въз основа на подадените декларации се установи несъвместимост със службата в МВР";
г) създава се т. 7:
"7. наложено наказание по чл. 37, т. 6 и 7 от Наказателния кодекс."
2. Алинея 2 се отменя.
§ 103. В думите "офицерите и сержантите" се заменят с "държавните служители" и накрая се добавя "в същото основно структурно звено на МВР".
§ 104. и се отменят.
§ 105. В думата "длъжност" се заменя със "служба".
§ 106. се изменя така:
"Чл. 256. (1) Заповедта за освобождаване от служба се връчва срещу подпис на държавния служител, като се отбелязва датата на връчване.
(2) Отказът на държавния служител да получи срещу подпис заповедта по ал. 1 се удостоверява с подписите, трите имена и длъжностите на двама свидетели.
(3) При невъзможност заповедта да бъде връчена по реда на ал. 1 и 2 тя се изпраща на постоянния адрес на държавния служител с препоръчано писмо с обратна разписка.
(4) Когато в мотивите на заповедта се съдържат факти и сведения, съставляващи държавна тайна, на служителя се връчва препис-извлечение от заповедта, което не съдържа тези факти и сведения."
§ 107. от допълнителната разпоредба се изменя така:
"§ 1. По смисъла на правилника:
1. "Държавна граница" е линията, която огражда територията на Република България. Вертикалната повърхност, минаваща по тази линия, определя границите на въздушното пространство и земните недра на страната.
2. "Преминаване на границата" е пресичането на линията на границата на Република България.
3. "Граничен контрол" е контролът, който се осъществява по отношение на лицата, превозните средства и стоките по повод преминаване на държавната граница или присъствието им в граничната зона."

Заключителни разпоредби

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив