ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕКСПОРТНИЯ КОНТРОЛ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕКСПОРТНИЯ КОНТРОЛ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА

В сила от 30.06.2012 г.,
Приет с ПМС № 205 от 15.06.2011 г.
Обн. ДВ. бр. от 26 Юли 2011г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 4 Септември 2012г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 5 Ноември 2013г.,
изм. ДВ. бр. от 2 Юни 2015г.

Глава първа.

ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С правилника се урежда прилагането на , наричан по-нататък "закона".

Глава втора.

ИЗНОС, ВНОС, ТРАНСФЕР, ТРАНСПОРТИРАНЕ, ПРЕВОЗ И ТРАНЗИТ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И БРОКЕРСКА ДЕЙНОСТ С ТЯХ

Раздел I.

Лицензиране, регистриране и сертифициране

Раздел II.

Разрешение за износ, внос, брокерска сделка, превоз, транзит и участие в търговски изложения на продукти, свързани с отбраната

Раздел III.

Разрешение за трансфер на продукти, свързани с отбраната, от територията на Република България

Раздел IV.

Регистриране на износ, внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната

Раздел V.

Издаване на сертификат за краен потребител, международен сертификат за внос и удостоверение за осъществена доставка на продукти, свързани с отбраната

Глава трета.

ИЗНОС, ТРАНСФЕР, ТРАНЗИТ И ВНОС НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА И БРОКЕРСКА ДЕЙНОСТ С ТЯХ

Раздел I.

Регистрация за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и брокерска дейност с тях

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Удостоверение за регистрация за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба, наричани по-нататък "изделия с двойна употреба", се издава от министъра на икономиката след подаване на попълнено заявление по образец и документите по от закона.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Удостоверение за регистрация за брокерска дейност с изделия с двойна употреба се издава от министъра на икономиката след подаване на попълнено заявление по образец и документите по от закона.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Удостоверението за регистрация по ал. 1 и 2 се издава в три екземпляра по образец, като първият екземпляр се предоставя на заявителя, а вторият и третият остават в Министерството на икономиката.

Раздел II.

Разрешение за износ, трансфер, транзит на изделия с двойна употреба и брокерски услуги с тях

Раздел III.

Регистриране на внос и деклариране на трансфер на изделия с двойна употреба (Загл. изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г.)

Раздел III.

Удостоверение за внос на изделия с двойна употреба

Чл. 41. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Удостоверение за внос на изделия с двойна употреба се издава от министъра на икономиката или от оправомощени от него длъжностни лица за внос от трета държава.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) За получаване на удостоверение за внос заявителят представя в Министерството на икономиката следните документи:
1. (изм. - ДВ, бр. 68 от 2012 г.) попълнен образец на удостоверение за внос в 5 екземпляра;
2. копие на документ, удостоверяващ правото на участниците в сделката да извършват съответните дейности;
3. копие на документ, потвърждаващ външнотърговските отношения (договор, проформа фактура, фактура);
4. (изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) декларация по образец от крайния потребител, че внесените изделия с двойна употреба няма да бъдат реекспортирани или трансферирани без разрешението на междуведомствената комисия и ще бъдат използвани при спазване на действащото българско законодателство, с която крайният потребител се задължава писмено да информира в срок до 5 работни дни Министерството на икономиката преди всяка последваща промяна на крайния потребител на територията на Република България; всеки последващ краен потребител представя декларация;
5. копие на документ от производителя на изделието с двойна употреба, удостоверяващ неговите технически характеристики, функционално предназначение, качествен и количествен състав;
6. документ за платена държавна такса.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) В случай че съгласно националното законодателство на държавата на участниците в сделката не се издава документът по ал. 2, т. 2, заявителят представя в Министерството на икономиката писмена декларация от съответния участник в потвърждение на това обстоятелство.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) За продължаване срока на издадено удостоверение за внос не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено.

Раздел IV.

Издаване на сертификат за краен потребител, международен сертификат за внос и удостоверение за осъществена доставка на изделия и технологии с двойна употреба

Глава четвърта.

СЪСТАВ И РЕД НА ДЕЙНОСТ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ

Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 68 от 2012 г.) Междуведомствената комисия се състои от председател и седем членове.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Председател на междуведомствената комисия е министърът на икономиката.
(3) Членове на междуведомствената комисия са:
1. (изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) двама представители на Министерството на икономиката;
2. двама представители на Министерството на отбраната;
3. представител на Министерството на външните работи;
4. (нова - ДВ, бр. 68 от 2012 г.) представител на Министерството на вътрешните работи;
5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 68 от 2012 г.) представител на Държавна агенция "Национална сигурност".
(4) Членовете на междуведомствената комисия и техните заместници се утвърждават поименно със заповед на председателя на междуведомствената комисия по предложение на съответните министри и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".
(5) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Дейността на междуведомствената комисия се подпомага от секретар и заместник-секретар, които са служители на Министерството на икономиката и се утвърждават поименно със заповед на председателя на междуведомствената комисия. Заместник-секретарят изпълнява функциите на секретар на междуведомствената комисия, в случай че секретарят отсъства.
Чл. 45. (1) Дейността на междуведомствената комисия се ръководи от председателя.
(2) Председателят може да упълномощи член на междуведомствената комисия да ръководи заседание.
(3) Секретарят на междуведомствената комисия писмено информира членовете на междуведомствената комисия за всяко предстоящо заседание не по-късно от 5 работни дни преди датата на насроченото заседание.
(4) Материалите по дневния ред за заседанията, както и съхраняваните в междуведомствената комисия протоколи и други материали се предоставят на членовете на междуведомствената комисия и/или на техни представители, определени поименно от съответния член на междуведомствената комисия.
(5) Заявления и материали, постъпили след датата на уведомлението за предстоящо заседание на междуведомствената комисия, се разглеждат на следващото й заседание с изключение на случаите, когато заявленията и материалите са с доказано неотложен характер.
Чл. 46. (1) Заседанията на междуведомствената комисия са закрити.
(2) Заседанията на междуведомствената комисия са редовни, ако на тях присъстват не по-малко от две трети от членовете й.
(3) В дневния ред за заседанията могат да се включват за обсъждане освен заявления за извършване на регистрация и за издаване на разрешения и други въпроси от компетентността на междуведомствената комисия.
(4) За всяка точка от дневния ред на заседанието междуведомствената комисия приема отделно протоколно решение, което се подписва от присъстващите на заседанието.
Чл. 47. Вземането на решения неприсъствено се осъществява по инициатива на председателя на междуведомствената комисия или на някой от членовете й.
Чл. 48. Документите по правилника се подават във и се получават от деловодството на съответната администрация по реда на , а в случай че съдържат класифицирана информация - по реда на .
Чл. 49. Всички изискуеми по правилника документи, които са на чужд език, се представят пред съответните органи със заверен превод на български език.

Глава пета.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЛИЦАТА, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ С ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И ИЗДЕЛИЯ С ДВОЙНА УПОТРЕБА

Чл. 50. Лицата, извършващи дейности с продукти, свързани с отбраната, и изделия с двойна употреба, са длъжни да въведат вътрешни правила за организация и контрол на извършваните дейности, които да съдържат:
1. насоки на фирмената политика в съответствие със законодателството в областта на експортния контрол;
2. списък на физическите лица, които пряко участват в тази дейност, придружен от автобиографии и кадрови справки на лицата;
3. процедури за поддържане на регистър за сделките по образец, съхраняван за срок не по-малък от 10 години;
4. програма за обучение на персонала, пряко свързан с тази дейност;
5. правила и процедури за извършване на дейности, подлежащи на експортен контрол по реда на закона;
6. програма за извършване на вътрешни проверки;
7. правила и процедури за констатиране на нарушения по смисъла на закона и последващи мерки.
Чл. 51. (1) Лицата, извършващи дейности с продукти, свързани с отбраната, и изделия с двойна употреба, са длъжни да съхраняват за срок не по-малък от 10 години търговските и транспортните документи и информацията, свързана с осъществяването на съответната дейност, съдържащи данни за:
1. вида на продуктите, свързани с отбраната, или изделията с двойна употреба и съответната им идентификация, като сериен номер, сертификат и спецификация;
2. количеството на изделията;
3. името и адреса на износителя и на получателя;
4. крайния потребител и крайната употреба на продуктите, свързани с отбраната, или изделията с двойна употреба;
5. името, служебното положение и адреса на представителите на страната по сделката и на крайния потребител, отговорни за изпълнението на задълженията по сделката.
(2) Лицата, извършващи дейности с продукти, свързани с отбраната, и изделия с двойна употреба, са длъжни:
1. при поискване от контролните органи по от закона да предоставят информацията по ал. 1 и да оказват съдействие при извършване на проверки от тях;
2. в определените срокове да представят в междуведомствената комисия информацията и документите, изисквани по закона и правилника, свързани с изпълнението на разрешените от нея дейности;
3. да спазват условията, при които е разрешена тази дейност;
4. да информират за всяка промяна на обстоятелствата по ал. 1;
5. да информират междуведомствената комисия, ако са налице условията, посочени в от закона.

Допълнителни разпоредби

§ 1. В случаите, при които транспортът се осъществява по въздух, междуведомствената комисия уведомява Министерството на външните работи в отговор на постъпилите запитвания от него относно актуалността на разрешенията, издадени по смисъла на ,, и , както следва:
1. не по-късно от 3 работни дни от датата на получаване на запитването, ако за осъществяване на разрешенията се изисква осигуряването на дипломатически разрешения от чужди държави;
2. не по-късно от 5 работни дни от датата на получаване на запитването, ако за осъществяване на разрешенията не се изисква осигуряването на дипломатически разрешения от чужди държави.
§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2015 г.) Образците на документите по този правилник се утвърждават със заповед на министъра на икономиката.

Заключителни разпоредби

§ 3. Правилникът се приема на основание от преходните и заключителните разпоредби на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба (ДВ, бр. 26 от 2011 г.).
§ 4. Правилникът влиза в сила от 30 юни 2012 г.

Допълнителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 203 ОТ 30 АВГУСТ 2012 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕКСПОРТНИЯ КОНТРОЛ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 205 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 68 ОТ 2012 Г.)
§ 2. Навсякъде в правилника думите "4 екземпляра" се заменят с "5 екземпляра".
(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2013 Г.)
§ 1. В Правилника за прилагане на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, приет с Постановление № 205 на Министерския съвет от 2011 г. (обн., ДВ, бр. 57 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 68 от 2012 г.), се правят следните изменения и допълнения:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
14. Навсякъде в правилника думите "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма" се заменят с "Министерството на икономиката и енергетиката", думите "министърът на икономиката, енергетиката и туризма" се заменят с "министърът на икономиката и енергетиката" и думите "министъра на икономиката, енергетиката и туризма" се заменят с "министъра на икономиката и енергетиката".

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 246 ОТ 24 ОКТОМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 128 ОТ 26 МАЙ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 40 ОТ 2015 Г.)
§ 4. В Правилника за прилагане на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, приет с Постановление № 205 на Министерския съвет от 2011 г. (обн., ДВ, бр. 57 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 68 от 2012 г. и бр. 96 от 2013 г.), се правят следните изменения:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2. Навсякъде думите "министъра на икономиката и енергетиката" и "Министерството на икономиката и енергетиката" се заменят съответно с "министъра на икономиката" и "Министерството на икономиката".
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив