Регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове

 

Задължителна регистрация

На задължителна регистрация по този закон подлежат лицата:

  1. които произвеждат, внасят или въвеждат на територията на страната кокс или въглища, както и лицата, които извършват сделки с кокс или въглища;
  2. получили лиценз по Закона за енергетиката, които продават електрическа енергия или природен газ на потребители на електрическа енергия или природен газ за битови или стопански нужди по смисъла на Закона за енергетиката;
  3. получили лиценз по Закона за енергетиката за производство на електрическа енергия, за пренос или разпределение на електрическа енергия или природен газ, за търговия с електрическа енергия, за обществена доставка на електрическа енергия или природен газ или за снабдяване от крайни снабдители на електрическа енергия или природен газ, които потребяват собствена електрическа енергия или природен газ за свои собствени нужди;
  4. регистрирани за целите на ДДС в друга държава членка, които въвеждат акцизни стоки на територията на страната за извършване на доставки при условията на дистанционна продажба по смисъла на Закона за данък върху добавената стойност.

За регистрираните лица Агенция "Митници" води регистър.

Процедура по регистрация

Процедурата по регистрация се извършва на основание чл.37а от Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове, вр. чл. 57а от ЗАДС.

Лицата, посочени в т. 1 – 3, подават искане за регистрация до началника на митницата по седалище и адрес на управление преди започване на дейността.

Лицата, посочени в т. 4, подават искане за регистрация до началника на митницата по постоянен адрес, съответно по седалище и адрес на управление на данъчния представител.

Регистриране на търговци с цел получаване на акцизни стоки под режим отложено плащане

Право да се регистрира като регистриран търговец има лице - капиталово дружество по Търговския закон, с регистриран и изцяло внесен капитал не по-малко от 500 хил. лв.

Лицето подава искане за регистрация до началника на митницата по седалище и адрес на управление преди започване на дейността, което съдържа:

  1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие;
  2. заверено от лицето копие на документ, удостоверяващ единния му идентификационен код;
  3. лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
  4. местонахождение и план на обектите, в които се получават стоките, както и документ за собственост или договор за наем на тези обекти;
  5. вид на получаваните акцизни стоки;
  6. средномесечно количество на получаваните акцизни стоки под режим на отложено плащане на акциз;
  7. списък с трите имена и единния граждански номер на лицата, които са упълномощени да подписват придружителни административни документи, и спесимени на подписите им;
  8. вида на предоставеното обезпечение.

Когато условията за регистрация са изпълнени и подадените документи отговарят на изискванията, началникът на митницата се произнася по искането в едномесечен срок от датата на постъпването му.

Правото на регистрирания търговец да получава акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз възниква от датата на връчване на удостоверението за регистрация.

Получаване на разрешение от нерегистрирани търговци за получаване на конкретно количество акцизни стоки под режим отложено плащане

Право да получава конкретно количество акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз от лицензиран складодържател в друга държава членка има лице - търговец по смисъла на Търговския закон, което е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност , и е получило разрешение по реда на този раздел за всяка конкретна доставка на акцизни стоки.

За получаване на разрешение лицето подава искане до началника на митницата по седалище и адрес на управление не по-късно от 30 дни преди датата на получаване на стоките.

Регистрация на специализирани малки обекти за дестилиране и на обекти за винопроизводство на малки винопроизводители

На задължителна регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове подлежат:

  1. специализираните малки обекти за дестилиране;
  2. обектите за винопроизводство на малки винопроизводители.

За регистрираните обекти Агенция "Митници" води регистър.

Собственици или наематели на обектите, посочени по-горе, могат да бъдат само лица по чл. 40в от Закона за виното и спиртните напитки.

Тези лица подават искане за регистрация на обекта до началника на митницата по местонахождение на обекта преди започване на дейността.

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив