На 29 ноември, вторник, от 10 часа в хотел "Шератон" ще се проведе третото издание на Green Innovation Forum. Мероприятието се състои под мотото "Успехът в бизнеса утре зависи от видяните възможности днес" и ще даде ясни очертания на възможностите за компаниите в ключови области като храните, водата, иновациите и суровините, информират организаторите.
Събитието ще бъде официално открито от заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромив Симидчиев.
Форумът ще се състои от три дискусионни панела - храна, вода и суровини. Сред гост-лекторите са Йенс Руп, който е мениджър "Устойчивост" в Coca Cola Europe, Евалд Редл, управляващ директор на Sonnentor, Пиер Брюне, директор "Операции" във Veolia Water Europe и Герд Хофман, който е мениджър "Рециклиране" в Auribis Lunen Plant.
Акценти сред трите панела ще са производството на повече храна с по-високо качество и същевременно по-нисък екологичен отпечатък, устойчивата и природосъобразна употреба на водата и технологиите за рециклиране на отпадъците. Ще се обсъждат и възможностите, които суровините предоставят за устойчивото бъдеще на бизнеса.
В панел "Храна" лекторите ще дискутират как да се оползотворят пустеещите земи в България и как да се осигури еднакъв достъп до храна за всеки. Въпросителната дали е възможно едно интензивно селско стопанство, без да се разрушава почвата, също ще бъде акцент в него. Сред участниците ще бъдат собственикът на "Тандем" Кирил Вътев, Марина Бракалова от Форум хранителни банки, Филип Харманджиев, собственик на винарна "Дамяница" и доцент Владислав Попов от Аграрния университет в Пловдив.
Дискусията около водните ресурси ще се фокусира върху използването на вода по устойчив начин и това дали цената на водата в страната отговаря реално на нейната стойност. Участие ще вземат Нина Владимирова, Координатор на програмата за устойчиво развитие в "Загорка" и Галя Цонкова, която е Мениджър устойчиво развитие в Coca Cola Hellenic.
В "Суровини" ще се включат акценти като устойчивото потребление на суровините и технологиите за рециклиране на отпадъци. Михаел Щрауб, директор на "Биодинамична градина" във Weleda, Снежана Семова, управител на Saint-Gobain Weber и Ивайло Иванов, началник на отдел "Опазване на околната среда" в "Солвей Соди" ще разкажат за добри практики в ефективното използване на суровините и съхраняването на околната среда.