Упълномощаване

 

Упълномощаването е едностранна сделка, с която едно лице – упълномощител, овластява друго лице - упълномощен, да извършва от негово име и за негова сметка действия, като последиците от тези действия възникват направо за упълномощителя. Пълномощното не задължава упълномощения да извърши действията, за които е упълномощен, затова пълномощното обикновено се съпровожда с друга сделка.

В зависимост от обема на представителната власт говорим за общо (генерално) пълномощно и специално пълномощно. При генерално упълномощаване, пълномощникът може да извършва всички сделки и действия, свързани с изпълнението на неговата задача, а при специалното – само точно определени в пълномощното действия.

Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма (нотариална или писмена, с нотариална заверка на подписа), трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално заверен подпис. При сключване на договори в нотариална форма, пълномощните, които се представят, трябва да бъдат изрични. При удостоверяване на подписа върху пълномощно и други частни документи нотариусът потвърждава, че подписът, положен в пълномощното, е на упълномощителя, без да се интересува от съдържанието на пълномощното и от самоличността на упълномощения.

Производството по нотариална заверка на подписа на пълномощното, както и на останалите частни документи, като например образец от подпис (спесимен)  - при представителство на юридическо лице, започва с устна молба на упълномощителя до нотариуса или до деловодството му.

Компетентен да извърши удостоверяването на подписа е всеки правоспособен нотариус, без оглед неговия район на действие.

На нотариуса се представят толкова екземпляра от документа, колкото упълномощителят желае да бъдат удостоверени. Пълномощното може да се изготви и от нотариуса.

Нотариална такса: при удостоверяване на частен документ без определен материален интерес, като пълномощно или образец от подпис, се събира обикновена нотариална такса в размер на 3 лв. за първия подпис и по 1 лв. за всеки следващ подпис върху същия документ.

Процедура:

  • Нотариусът проверява дали пред него са се явили лично лицата, чиито подписи ще удостоверява и дееспособността им. Упълномощаването е едностранна сделка и при нея не е необходимо приемане (т.е. съгласие) от страна на упълномощения. Поради тази причина не се изисква упълномощеният да се яви пред нотариуса
  • Нотариусът проверява дали са спазени законовите изисквания  и дали не са налице законови пречки за заверка на подписите
  • Лицата полагат подписи пред нотариуса или потвърждават, че положените подписи са техни
  • Удостоверяването на подписа се извършва с надпис върху самия документ
  • Извършеното удостоверяване се отбелязва хронологично в общия регистър на нотариуса
  • Нотариусът връща частния документ на лицата, положили подписите

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив