Устройствен правилник на Държавната административна комисия (oтм.)

МС

Държавен вестник брой: 109

Година: 2003

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.03.2005

Раздел I
Общи разпоредби

Чл.1. С правилника се уреждат дейността, структурата и организацията на работа на Държавната административна комисия и на нейната администрация.
Чл.2. (1) Държавната административна комисия е държавен орган при Министерския съвет, който осъществява цялостен контрол за спазване статута на държавния служител и за изпълнение на неговите задължения.
(2) Държавната административна комисия е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София.
(3) Държавната административна комисия е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити по бюджета на Министерския съвет.

Раздел II
Структура

Чл.3. (1) Държавната административна комисия е колегиален орган, който се състои от петима членове, включително председател и заместник-председател.
(2) Трима от членовете на Държавната административна комисия са юристи.
Чл.4. (1) Съставът на Държавната административна комисия се определя с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на държавната администрация.
(2) Председателят и членовете на Държавната административна комисия се назначават от министър-председателя за срок 5 години.
Чл.5. (1) Председателят на Държавната административна комисия организира и ръководи дейността й съобразно Закона за държавния служител и нейните решения, взети съобразно нейната компетентност.
(2) Председателят:
1. свиква и ръководи заседанията на Държавната административна комисия;
2. представлява Държавната административна комисия;
3. представя в Министерския съвет ежегоден доклад за дейността на Държавната административна комисия;
4. упълномощава други лица за извършване на определени действия, свързани с дейността на Държавната административна комисия;
5. организира предоставянето на информация на средствата за масово осведомяване за дейността на Държавната административна комисия.
(3) При отсъствие на председателя функциите му по ал.2 се изпълняват от заместник-председателя или от определен със заповед на председателя друг член на Държавната административна комисия за всеки конкретен случай.
Чл.6. Заместник-председателят подпомага председателя при изпълнението на неговите функции.
Чл.7. Членовете на Държавната административна комисия са длъжни да изпълняват добросъвестно своите задължения.
Чл.8. (1) Администрацията на Държавната административна комисия е с обща численост на персонала 3 щатни бройки.
(2) Председателят на Държавната административна комисия утвърждава щатното разписание на администрацията.
Чл.9. Държавната административна комисия може да привлича извънщатни сътрудници и консултанти.

Раздел III
Дейност

Чл.10. Държавната административна комисия осъществява контрол за:
1. спазването на статута на държавния служител;
2. изпълнението на задълженията на държавния служител;
3. законосъобразното провеждане на конкурсите за заемане на длъжности от държавни служители, включително разглеждане възраженията на недопуснатите кандидати при открита конкурсна процедура по Закона за държавния служител;
4. изпълнението от органа по назначаване на задълженията му по чл.30 от Закона за държавния служител.
Чл.11. (1) Държавната административна комисия дава:
1. задължителни предписания на органите по назначаване за предотвратяване и отстраняване на нарушения;
2. указания по прилагането на подзаконови нормативни актове, свързани със статута на държавния служител;
3. методически указания за провеждането на конкурсите за държавни служители.
(2) Държавната административна комисия:
1. обобщава и анализира практиката по прилагането на нормативните актове, свързани със статута на държавния служител;
2. изработва становища по проекти на нормативни актове относно държавните служители.
Чл.12. В изпълнение на своите правомощия Държавната административна комисия:
1. взема решения за определяне на свой представител за участие в комисиите за провеждане на конкурси за заемане на длъжности от държавни служители;
2. организира извършването на проверки, свързани с постъпили сигнали за неизпълнение от органа по назначаване на задълженията му по чл.30 от Закона за държавния служител.
Чл.13. Държавната административна комисия организира воденето на регистър на държавните служители.
Чл.14. Държавната административна комисия издава месечен бюлетин, в който се публикуват решенията на Държавната административна комисия, методически указания, информация за провеждани конкурси за държавни служители и друга информация, свързана с контрола за спазване статута на държавния служител.
Чл.15. Държавната административна комисия приема годишен доклад за дейността си.
Чл.16. Дирекция "Държавна администрация" в администрацията на Министерския съвет:
1. подпомага Държавната административна комисия при осъществяване на дейността й;
2. осигурява технически воденето на регистър на държавните служители и издаването на месечен бюлетин по чл.14.

Раздел IV
Организация на работата на Държавната административна комисия и на нейната администрация

Чл.17. (1) Председателят на Държавната административна комисия определя с резолюция докладчик от състава на Държавната административна комисия по всяка служебна преписка. Резолюцията съдържа срок за изработване, дата и подпис.
(2) Докладчикът подготвя преписката за разглеждане в заседание и изготвя проект на решение и мотиви към него.
Чл.18. (1) Държавната административна комисия разглежда и решава въпросите от своята компетентност на заседания.
(2) Заседанията на Държавната административна комисия са редовни, ако на тях присъстват трима от членовете й.
(3) Заседанията на Държавната административна комисия се ръководят от председателя или от лице, упълномощено по реда на чл.5, ал.3.
Чл.19. (1) Държавната административна комисия приема решенията си с явно гласуване и с обикновено мнозинство от членовете й.
(2) По изключение и по предложение на председателя Държавната административна комисия може да взема решения и неприсъствено. В този случай решенията се вземат с единодушие.
(3) Решенията на Държавната административна комисия се подписват от участвалите в гласуването. Несъгласието се изразява с мотивирано особено мнение.
(4) Въздържане от гласуване не се допуска.
Чл.20. За всяко заседание се води протокол, който се подписва от всички участвали в заседанието.
Чл.21. (1) Възраженията, сигналите и молбите до Държавната административна комисия трябва да бъдат в писмена форма и да съдържат:
1. собствено, бащино и фамилно име, ЕГН, адрес и телефон на подателя;
2. изложение на обстоятелствата, за които се отнасят;
3. в какво се състои искането;
4. заверени копия от писмени доказателства в подкрепа на обстоятелствата по т.2;
5. подпис на подателя.
(2) За възраженията, сигналите и молбите, които не отговарят на изискванията по ал.1, подателят се уведомява писмено за отстраняване на нередовностите в 7-дневен срок от датата на получаване на уведомлението.
Чл.22. На възраженията, сигналите и молбите се отговаря писмено в едномесечен срок от получаването им, освен ако в закон е установен друг срок.
Чл.23. Председателят на Държавната административна комисия назначава проверка, когато се налага допълнително проучване или събиране на информация.
Чл.24. Държавната административна комисия се произнася с решение, когато дава методически указания по чл.10, ал.12 от Закона за държавния служител и задължителни предписания на органите по назначаването.
Чл.25. (1) Искане за участие на представител на Държавната административна комисия в конкурс по чл.10, ал.8 от Закона за държавния служител се изпраща не по-късно от 14 дни преди датата на провеждането на конкурса.
(2) В искането по ал.1 се посочват мястото, датата и часът на провеждането на конкурса. Към искането се прилагат копия от документите на допуснатите кандидати.
Чл.26. Изходящите от Държавната административна комисия документи се съставят в 2 екземпляра. Първият екземпляр се изпраща на адресата, а вторият се съхранява в Държавната административна комисия.
Чл.27. Държавните органи и работещите в администрацията са длъжни да оказват съдействие на Държавната административна комисия при осъществяване на нейните правомощия, като дават писмени и/или устни обяснения и представят документи.
Чл.28. (1) Продължителността на работното време на администрацията на Държавната административна комисия се определя съгласно действащото законодателство.
(2) Работното време на администрацията на Държавната административна комисия е 8 часа с обедна почивка 30 минути.
Чл.29. Председателят на Държавната административна комисия възлага задачи на работещите в администрацията й, контролира и отговаря за тяхното срочно и качествено изпълнение и осигурява взаимодействие с другите звена в администрацията на Министерския съвет и с другите ведомства.
Чл.30. Служителите в администрацията на Държавната административна комисия изпълняват възложените им задачи съобразно длъжностните си характеристики.
Чл.31. Документите, изпратени до Държавната административна комисия от държавни органи, от юридически или физически лица, се завеждат във входящ регистър, като се отбелязва датата на получаването им.
Чл.32. Служителите в Държавната административна комисия могат да бъдат награждавани с отличия и/или с парични и предметни награди за образцово изпълнение на служебните си задължения в размер до 3 минимални работни заплати в рамките на една календарна година.
Чл.33. Със заповед на председателя на Държавната административна комисия могат да се уреждат и други въпроси, свързани с организацията на работа на Държавната административна комисия.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Правилникът се приема на основание чл.128 от Закона за държавния служител и чл.51 от Закона за администрацията.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив