9 суперхрани за по-добър живот

14.01.2013 | 14:30
по статията работи: Теодора Пенева
Погрижете се те редовно да присъстват във вашето меню
9 суперхрани за по-добър живот
Снимка: Sxc.hu

От малки ни учат защо морковите и магданозът трябва да се превърнат в задължителен елемент на здравословното ни меню. Родителите се опитват да убедят децата, че ако ядат повече спанак (и други богати на желязо, но недолюбвани "зелени" храни, като копривата например), ще станат силни като любимия им Попай Моряка. А който не забравя млякото, яйцата и рибата, ще се радва на здрави зъби мно-ого дълго време.

И така, всички знаем, че плодовете, зеленчуците и рибата са основни носители на полезни вещества. Някои храни обаче са толкова богати на витамини, минерали, антиоксиданти, есенциални масни киселини и пр., че специалистите ги наричат „суперхрани“. Суперхраните имат невероятно здравословен състав и, поотделно или комбинирани, осигуряват на организма една ударна доза вещества, които го предпазват от най-различни болести и неразположения. Сред тях са раковите образувания, сърдечно-съдовите заболявания, високият холестерол, както и вредните въздействия на токсините.

Така че, вместо ежедневната си доза хранителни добавки под формата на разноцветни хапчета, по-добре обогатете менюто си с храните, които ще ви предложим. За да си набавите всичко необходимо по естествен път.

Акай бери

116087
Снимка: Colonclarify.com

Екзотичната боровинка идва от амазонските тропици. Известният нутрионист д-р Никълъс Перикон поставя плода на първо място в списъка си от суперхрани и я определя като една от най-силните храни в света. Позната и под оригиналното си име „Ашай“, боровинката е с висока концентрация на антиоксиданти, аминокиселини и есенциални мастни киселини. Смята се за едно от най-добрите предложения на природата срещу естествените процеси на стареене. Причината е, че в състава на акай бери влиза, при това в концентрирани количества, олеиновата киселина, която спомага за еластичността на клетъчната мембрана.

Боровинки

116084
Снимка: Sxc.hu

Също както екзотичните си братовчеди, боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори. Също така боровинковият екстракт има противовъзпалителни свойства и се бори с група бактерии, прикрепящи се към стените на червата, пикочния мехур и уретрата.

Кисело мляко

116086
Снимка: Wikipedia.org

Българският патент отдавна е световно признат за една от най-полезните храни. Уникалното при киселото мляко е, че... то е живо. Разбира се, визираме бактерията „Бацилус Булгарикус“, която възстановява здравословния баланс в храносмилателната система на организма. Освен това една чаша кисело мляко съдържа 50% повече калций от същото количество прясно мляко. Продуктът е пълен и с калий, магнезий и др.

Броколи

116079

Снимка: Sxc.hu

Видният представител на семейство кръстоцветни (към което спада и зелето) е богат на витамин C, фолиева киселина и каротеноиди. Те, заедно с витамин A в зеленчука, защитават телесните клетки от неблагоприятното влияние на различни свободни радикали, оптимизират имунната система и подобряват репродуктивното ни здраве. Една нормална порция броколи осигурява на организма ни 175% от препоръчваната дневна доза от витамин K, който подсилва костната система и играе важна роля при кръвосъсирването. Приемането на половин чаша броколи на ден може да помогне за предотвратяването на редица видове рак, особено рак на белите дробове, на дебелото черво, на ректума и на стомаха.

Къдраво зеле

116081
Снимка: Sxc.hu

След като заговорихме за зелето, няма как да не споменем един от видовете му като безценен източник на редица полезни вещества - къдравото зеле. Сред тях са бета-каротин, желязо и фолиева киселина. Нещо повече – къдравото зеле е нискокалоричен, нисковъглехидратен носител на протеини и фибри, които се грижат за доброто здраве на храносмилателната ни система. Малка чаша от зеленчука е достатъчна, за да ви осигури повече от половината препоръчана дневна доза витамин C.

Леща

116083
Снимка: Sxc.hu

Лещата е сред най-полезните бобови растения. Тя е източник на чисти белтъчини, както и свалящи нивата на холестерол фибри. Други важни съставки на лещата са желязо, витамин B, фолиева киселина и магнезий, като последните две допринасят за здравето на сърцето и подобряват притока на кръв, кислород и хранителни вещества в целия организъм. Освен всичко друго, лещата е много засищаща, а съдържа малко калории, което я прави идеален елемент на мечтаната диета.

Сладки картофи

116082
Снимка: Sxc.hu

Макар да са любима храна на хората в азиатските страни (най-вече Китай, Япония, Индонезия, Индия и Виетнам), родината на сладките картофи е Централна Америка. Наричат ги още „богати картофи“, защото са добре заредени с куп благоприятни за организма съставки – значително повече от своите братовчеди обикновените картофи. Картеноиди, витамин C, калий и фибри са само част от полезните вещества на грудковото растение. Въпреки подвеждащото си име, сладките картофи са идеалният регулатор на кръвната захар, което ги прави подходящи за диабетици. Освен това са нискокалорични.

Дива сьомга

116080
Снимка: Sxc.hu

Заради много високото съдържание на омега 3 мастни киселини в себе си дивата сьомга може да помогне за намаляването на риска от смъртоносен инфаркт. Друго предимство на тази риба е концентрираните витамин D и селений – особено полезни за здрава коса, кожа, нокти и кости. Единственият ѝ минус е опасността, консумирайки я, да приемем малки дози живак или различни замърсители, поети от околната среда. Все пак дивата сьомга е много по-богата на здравословни вещества от отглежданата в развъдник. За оптимално влияние върху организма е добре тя да присъства в менюто ни не по-често от два до четири пъти седмично.

Ечемик

116085
Снимка: Sxc.hu

Ечемикът е богат на разтворими и неразтворими фибри, които помагат на метаболизма да обработва приетите мазнини и респективно са много полезни за храносмилателния тракт. Олющеният ечемик пък помага за свалянето нивата на холестерол, за регулирането на кръвната захар и за превенция срещу рака. Зърнената култура съдържа още различни вещества, функциониращи като антиоксиданти.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/16
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.12   1604 г. – отпечатан е първият екземпляр на книгата Дон Кихот от Мигел де Сервантес – първия бестселър в историята, пуснат в продажба на 16 януари 1605. 1699 г....