България детронира Франция от водещата позиция на най-големия производител на лавандулово масло в света, заявяват експерти от индустрията, цитирани от АФП.
В момента Франция закупува между 80% и 90% от българското лавандулово масло. Купувачи са козметични фирми, както и много дестилерии, по този начин запълват недостига си от продукта, каза производителят на розово и лавандулово масло от Казънлък Филип Лесичаров.
"Какво по-голямо признание може да имаме за най-доброто качество на нашето масло“, каза Лесичаров.
Заедно Франция и България произвеждат почти една трета от световната продеукция от лавандулово масло. Франция обаче загуби 50% от лавандуловите си насаждения между 2005 и 2010 г. заради вредни бактерии, според данните на френска професионална организация.
Според Лесичаров България сега трябва да се фокусира върху съхраняване на високото качество, което ще бъде ключът към запазване на пазарния дял в дългосрочен план.
Производителят на лавандулово масло Пламен Станковски също подчертава нуждата от запазване на традиционните съставки на българското лавандулово масло.
„Качеството започна да пада заради преследването на по-висока печалба“, каза Станковски. „Все пак ние се справяме чудесно и можем да бъдем горди за това, че марката „българско лавандулово масло започна да се появява на опаковките на козметични продукти като стандарт за качество“.
Освен за Франция, България изнася лавандулово масло за Германия, САЩ, Швейцария, Австралия и Япония.
Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката,
предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!