Наименованието „Българско розово маслко“ става част от списъка със защитени географски обозначение на Европейския съюз (ЕС), който съдържа над 1200 изделия. Това съобщиха от Еврокомисята.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.
От там отбелязват, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, поясняват още евроекспертите.
Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия – да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина.