През втората половина на 2024 г. брутното местно производство на едър рогат добитък, произведено в ЕС, се очаква да достигне 12,1 милиона глави. Това би означавало намаление с 1% в сравнение със същия период през 2023 г., когато са произведени 12,2 милиона глави животни, сочат данните на Евростат.
Очаква се производството на овце да намалее със 7% до 15,6 милиона глави през второто полугодие на 2024 г., докато производството на кози се очаква да намалее с 9% до 2,4 милиона глави.
През последното тримесечие на 2024 г. се очаква производството на свине да намалее с 1% в сравнение със същото тримесечие на 2023 г., което възлиза на 57,7 милиона глави.
Очаква се Франция да остане най-големият производител на говеждо месо през второто полугодие на 2024 г. Прогнозите сочат производство от около 2,7 милиона глави, изпреварвайки Германия (2,0 милиона глави), Испания (1,3 милиона глави) и Ирландия (1,0 милион глави). В края на класацията са Малта, Кипър, Люксембург и Хърватия с най-малко производство.
Очаква се Испания да произведе 13,6 милиона глави прасета през четвъртото тримесечие на 2024 г. Това ще я направи най-големият производител на свинско месо в ЕС, изпреварвайки Германия (8,8 милиона глави) и Дания (7,3 милиона глави). От друга страна, очаква се Люксембург да произведе едва 12000 глави свине, Малта 14000 глави и Словения 74000 глави.
Сред държавите от ЕС, които са докладвали данни за овцете, Испания се очаква да бъде най-големият производител през второто полугодие на 2024 г. с над 4,5 милиона глави, следвана от Румъния (2,6 милиона глави) и Гърция (2,1 милиона глави).
Сред държавите от ЕС, които докладват за козите, се очаква Гърция, водещият производител в ЕС, да произведе 1,0 милиона глави през второто полугодие на 2024 г. Очаква се Испания да произведе 0,5 милиона глави, изпреварвайки Румъния с 0,4 милиона глави.