Общата продукция от зеленчуци през 2022 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) в стойностно изражение пада с 6% на годишна база. Тя достига едно от най-ниските равнища в исторически план до 4% в структурата на растениевъдството и до 3% в Брутната продукция от цялото селско стопанство, отбелязват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Същевременно през 2021 г. тези стойности са възлизали на 5% от растениевъдството и 4% от земеделската продукция.
Производството на домати за 2022 г. се изчислява на 103 млн. лв, което съставлява 29% от общата стойност на зеленчукопроизводството. За сравнение, през 2021 г., този процент е възлизал на 28%. Повишението на дела на доматите в общата продукция от зеленчуци се дължи на повишение на цените, които са се повишили с 18% за година, докато физическите обеми са паднали с 22%.
По оценки на САРА понижението в производството при доматите ще има, но то се изчислява на 108 хил. т. (-7% към 2021 г), като основното понижение ще дойде по линия на оранжерийното производство.
Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. т (+4% към 2021 г) и общо производство от 61 хил. т. При краставиците, добитите количества се изчисляват на 47 хил. т (-12% към 2021 г).
През 2022 г. цените на дребно са нараснали значително, докато изкупните цени са нараснали видимо по-малко. Цените на дребно за домати на годишна база през 2022 г. са нагоре с 35%, а същите на едро вероятно могат да стигнат и дори 40%. При
краставиците цените на дребно са 17% нагоре, докато на едро могат да стигнат 20%. Средно цените на дребно за зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. ще достигнат ръст от 22%.
В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, с ръст при домашно приготвените, което се дължи и на добрата реколта от зеленчуци през 2022 г. в частните градини. Местните преработватели са под натиск, особено ако не са интегрирани с производството.