Зеленчукопроизводството у нас продължава да се свива и през 2022 г.

17.01.2023 | 15:30
по статията работи: econ.bg
В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, с ръст при домашно приготвените, коментират от САРА
Зеленчукопроизводството у нас продължава да се свива и през 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Общата продукция от зеленчуци през 2022 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) в стойностно изражение пада с 6% на годишна база. Тя достига едно от най-ниските равнища в исторически план до 4% в структурата на растениевъдството и до 3% в Брутната продукция от цялото селско стопанство, отбелязват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Същевременно през 2021 г. тези стойности са възлизали на 5% от растениевъдството и 4% от земеделската продукция.

Производството на домати за 2022 г. се изчислява на 103 млн. лв, което съставлява 29% от общата стойност на зеленчукопроизводството. За сравнение, през 2021 г., този процент е възлизал на 28%. Повишението на дела на доматите в общата продукция от зеленчуци се дължи на повишение на цените, които са се повишили с 18% за година, докато физическите обеми са паднали с 22%.

По оценки на САРА понижението в производството при доматите ще има, но то се изчислява на 108 хил. т. (-7% към 2021 г), като основното понижение ще дойде по линия на оранжерийното производство.

Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. т (+4% към 2021 г) и общо производство от 61 хил. т. При краставиците, добитите количества се изчисляват на 47 хил. т (-12% към 2021 г).

През 2022 г. цените на дребно са нараснали значително, докато изкупните цени са нараснали видимо по-малко. Цените на дребно за домати на годишна база през 2022 г. са нагоре с 35%, а същите на едро вероятно могат да стигнат и дори 40%. При

краставиците цените на дребно са 17% нагоре, докато на едро могат да стигнат 20%. Средно цените на дребно за зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. ще достигнат ръст от 22%.

В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, с ръст при домашно приготвените, което се дължи и на добрата реколта от зеленчуци през 2022 г. в частните градини. Местните преработватели са под натиск, особено ако не са интегрирани с производството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...