През 2010 г. близо 92% от внесената в Китай сьомга идва от Норвегия. Днес, едва 29% норвежка сьомга достига китайския пазар.
Фарвьорските острови и Великобритания са на по-челни позиции по продажби, въпреки съвсем доскорошния монопол, от който Норвегия се облагодетелстваше.
И причината за този спад за мнозина изглежда ясна, пишат от британското издание „Файненшъл Таймс“. Специалисти от индустрията и политически експерти са единодушни – причина за осакатяването на бизнеса е фактът, че през 2010 г. норвежкият Нобелов комитет реши да връчи Нобеловата награда за мир на китайския дисидент Лиу Сяобо.
„Не е тайна, че сривът на продажбите ни в Китай е свързан с Нобеловата награда за мир.“, заяви Алф-Хелге Аарског, изпълнителен директор на един от най-големите развъдници за сьомга в страната. „Това е в следствие на трудните политически взаимоотношения между Норвегия и Китай и въпросът не може да бъде разрешен от индустрията.“
Намаляващият пазарен дял на сьомгата е един от по-ясните признаци за изолирането на Норвегия от пазара в Китай след връчването на наградата. Изработването на споразумение за двустранна търговия, процесът по който започна преди години, бе прекратено от страна Китай. В края на 2012 г. пък бе разрешен достъп на туристи от всяка една европейска държава до столицата Пекин без виза. Освен за тези от Норвегия.
Редица норвежки политици, бизнесмени и политици бяха възпряни от пътуване до Китай.
„Засега няма признаци за промяна. Разбира се, не губим надежда, но положението е трудно“, коментираха от правителството по-рано тази година.
Норвегия изнасяше около 11 хил. тона сьомга към Китай през 2010 г., като междувременно от Великобритания идваха едва 510 тона, а от Фарвьорските острови – нито един. Това става ясно от данни, публикувани от Норвежкия съвет по морски храни.
За първите шест месеца на 2013 г. дялът на Великобритания се е увеличил до 4600 тона, а този на Фарвьорските острови – до 4000 тона. Норвегия успява да изнесе едва 3700 тона.
„В краткосрочен план не се очакват фалити“, заяви Зигмунд Бьорго, директор в Съвета по морските храни, отговарящ за търговията в Китай. Причина за това е увеличаването на цените на сьомгата, въпреки намаляването на пазарния дял на Норвегия, предадоха от „Си Ен Би Си“.
„В дългосрочен план обаче“, допълва Бьорго „ситуацията е по-сериозна. Очаква се пазарът в Китай да расте с около 20% годишно, като миналата година ръстът е 40%. В тази фаза на растеж производителите бързо се позиционират, а ние постепенно губим своята конкурентоспособност.“
Бьорг не обвини Нобеловата награда, а по-скоро заяви негативното си мнение срещу стриктните правила, които китайското правителство е наложило. По-подробните проверки оставят голямо количество прясна риба да гние по складовете.
Специалисти коментираха, че има начини ограниченията да се заобиколят. Една от възможностите е норвежката сьомка първо да бъде изнесена към Шотландия или Виетнам, а чак после към Китай.
Според хора от индустрията, потребителите в Китай все още предпочитат норвежката сьомга, въпреки проблемите между двете правителства. Повечето граждани дори не знаят за тяхното съществуване.