През 2023 г. са изнесени 69,4 хил. тона пресни плодове и 39,2 хил. тона пресни зеленчуци. Това е респективно с 9,7% по-малко и с 2% повече на годишна база.
Наблюдаваното движение на износа през 2023 г. се запазва и през първите два месеца на настоящата 2024 година. На годишна база се отчита намаление при пресните плодове с 6,6% спрямо година по-рано, до 14,8 хил. тона. При пресните зеленчуци има увеличение с 3,1%, до 7,5 хил. тона.
Макар през настоящата година климатичните условия в страната да благоприятстват по-ранното стартиране на полските мероприятия при плодовете и зеленчуците, все още е твърде рано да се прогнозира развитието на износа до края на годината. Въпреки това, при запазване на сравнително добрите метеорологични условия, предпоставка за по-високо производство, на този етап би могло да се очаква изпреварващ износ на плодове и зеленчуци за цялата 2024 година спрямо предходната.
Понижението на общия износ на пресни плодове през 2023 г. се дължи основно на значително по-малкото количество дини, реализирано извън страната – с 8,7 хил. тона или 38,8%. Чувствително под нивото от предходната година е и износът на кайсии (с 86,1%) и сливи (с 68,8%). При ягодите намалението е слабо изразено – с 1,4%. В същото време експортът на череши и грозде нараства няколкократно на годишна база. Износът на ябълки и праскови нараства съответно с 3,1% и 4,3%.
Над 95% от общо изнесеното количество пресни плодове през 2023 г. е насочено за държави членки на ЕС. Изнесеното количество от 66,2 хил. тона е с 8,5% под нивото от 2022 г.
Експортът за трети страни, който по принцип е ограничен, се свива с близо 30% на годишна база, до 3,1 хил. тона.
Водеща дестинация на българския износ на пресни плодове през годината остава Полша ( 31% от целия обем), следвана от Румъния, Германия, Чехия, Унгария и други.
Структурата на износа за първите три пазара – Полша, Румъния и Германия, включва основно цитрусови плодове и дини, въпреки че през 2023 г. изнесеното количество дини за тези държави намалява съответно с 20,6%, 42,2% и 54,9%. От произвежданите в страната плодове, впечатление правят реализираните немалки обеми череши в Румъния и Германия (при незначителен износ за Румъния през предходната година и липса на такъв за Германия).
Сред основните пресни зеленчуци, чувствително намаление на износа през 2023 г. спрямо предходната година се наблюдава при корнишоните (с 50,6%) и картофите (с 29,9%). По-умерен спад има при зелето и краставиците (съответно с 12,9% и 5,4%).
В количествено изражение най-значимо е увеличението на износа на домати – с 3,2 хил. тона (23%) и пиперки – с 1,6 хил. тона (39,2%). Сериозно се разширява и реализацията извън страната на лук, моркови и репи.
През 2023 г. изпращанията за Съюза възлизат на 38,6 хил. тона – с 3,2% повече спрямо предходната година. Количеството, експортирано за трети страни, спада съществено до минималните 675 тона или с 38,2%.
През 2023 г. най-значителен е делът на пресните зеленчуци, насочени за Полша (23,4%), Румъния (20,9%) и Германия (18,1%). Следват Унгария, Гърция, Чехия и други.
Износът на пресни зеленчуци за водещите три дестинации – Полша, Румъния и Германия включва основно домати, краставици, корнишони и сладки пиперки.
Общият износ на пресни зеленчуци за Полша и Германия се увеличава респективно с 40,2% и 27,6% спрямо предходната 2022 г. Следва да се отбележи повече от двукратното повишение на пратките на домати за полския пазар. За Германия е регистриран четирикратен ръст на реализираното количество сладки пиперки. Същевременно, износът на пресни зеленчуци за Румъния се свива с 21,7% на годишна база. Отчита се спад при почти всички основни продукти, насочвани за там – от 11,1% при доматите до 100% при зелето.