С 8,4% е поскъпнало на годишна база агнешкото месо на дребно. Това показва статистиката на Министерството на земеделието и храните с източник САПИ с цени от 10 април – средно 25,27 лева за килограм.
В същото време изкупната цена на агнета (живо тегло) е 11,11 лева/килограм. Тя е само с 0,1 на сто по-висока спрямо миналогодишната. Най-голямо е увеличението при агнешко месо на едро. То струва 25,93 лв., а годишният му ръст е 9,2%.
Цените на агнешкото месо се увеличават както на месечна, така и на седмична бата. За отбелязване е, че изкупната цена на живите агнета не е мръднала за седмица, а за месеца е увеличена с 0,1%, пише agroplovdiv.
Значителна е разликата между седмичните цени на класифицирано месо от леки агнета (до 13 кг) в България и в ЕС.
У нас цената надминава 1040 евро за 100 кг към 1 април, докато средната цена в ЕС е около 810 евро за 100 кг.
По данни на ЕК от март 2024 г. единствено класифицираното месо от леки агнета в Хърватия и Унгария е по-скъпо от българското, по данни на кланници.
Основният внос на месо от овце е от „трети страни“ – 490,4 тона, Северна Македония (444,3 т) и Гърция (416,3 т) по данни за 2023 г.