По предварителни данни на Националния статистически институт, през първото тримесечие на 2022 г. в страната са внесени 84,1 хил. тона пресни зеленчуци и 107,1 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 3,7% по-малко и с 13% повече спрямо същия период на 2021 г., показват оперативен анализ на земеделското министерство.
Според данните понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на краставици и корнишони (с 3,4 хил. тона или 26,2%) и домати (с 2,5 хил. тона или 10%). Намаление е налице и при импорта на зеле, пиперки, патладжани и тикви – с между 0,9% и 19,6%. Същевременно, доставеното количество картофи нараства с 3,5 хил. тона или 27,3%. Увеличава се и вносът на лукови зеленчуци (с 3,7%) и гъби (с 10,7%). Около 69% от вноса на пресни плодове през първите три месеца на 2022 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 74,1 хил. тона, което е с 2,7 хил. тона или 3,8% повече на годишна база.
Сравнително голям дял (19%) заемат и доставките на ябълки, които нарастват с близо 69% на годишна база, до 20,2 хил. тона. Внесените количества ягоди, грозде, круши и черупкови плодове са с между 5,3% и 45,7% повече в сравнение със същия период на 2021 г., а при кивито е налице намаление с 2,2%.
Данните за периода януари – март 2022 г. сочат намаление на износа на пресни зеленчуци с 42,1% спрямо година по-рано, до 12,2 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 66,2%, до 25,1 хил. тона.
Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на свиване на реализацията извън страната на краставици и корнишони – с 3,1 хил. тона или 56,2% и зеле – с 2,2 хил. тона или 83,6%, както и на липсата на експорт на сладка царевица. Намаляват и изнесените количества домати, пиперки, тикви и лукови зеленчуци – с между 11,1% до 52,9%.
Износът на пресни плодове през първото тримесечие на 2022 г. представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. предимно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на миналата година се отчита намаление на изнесените количества черупкови плодове (с 21,3%), ягоди (с 46,4%) и ябълки (с 90,6%), казват още от аграрното министерство.