Цветът на чашата влияе на вкуса на сервираната в нея напитка, показва изследване. Двама изследователи, съответно от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет, са стигнали до любопитния извод, че горещият шоколад е по-вкусен в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена.
Откритието им допринася към вече известната информация, разкриваща връзката между човешката сетивност и съда, от който пием или ядем, коментират колегите от Kulinar.bg.
Учените обясняват, че формата и цветът на чинията или чашата могат да „засилят“ вкусовите качества и аромата на ястието или питието.
За да стигнат до този извод, те направили експеримент, в който 57 души трябвало да оценят вкусовите качества на топъл шоколад в четири еднакви по форма, но различни по цвят, чаши.
Както споменахме в началото, като най-хубав бил посочен шоколадът в оранжевата и кремава чаша.
Тази информация ще бъде много полезна в разбирането на човешката сетивност и на това как точно обработваме визуалната информация.
Още по темата може да прочетете в Kulinar.bg.