Цветът на чашата влияе на вкуса на напитката

04.01.2013 | 09:14
по статията работи: Лили Бончева
Изследване показало, че шоколадът е най-вкусен в оранжева или кремава чаша
Цветът на чашата влияе на вкуса на напитката
Снимка: Sxc.hu

Цветът на чашата влияе на вкуса на сервираната в нея напитка, показва изследване. Двама изследователи, съответно от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет, са стигнали до любопитния извод, че горещият шоколад е по-вкусен в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена.

Откритието им допринася към вече известната информация, разкриваща връзката между човешката сетивност и съда, от който пием или ядем, коментират колегите от Kulinar.bg.

Учените обясняват, че формата и цветът на чинията или чашата могат да „засилят“ вкусовите качества и аромата на ястието или питието.

За да стигнат до този извод, те направили експеримент, в който 57 души трябвало да оценят вкусовите качества на топъл шоколад в четири еднакви по форма, но различни по цвят, чаши.

Както споменахме в началото, като най-хубав бил посочен шоколадът в оранжевата и кремава чаша.

Тази информация ще бъде много полезна в разбирането на човешката сетивност и на това как точно обработваме визуалната информация.

Още по темата може да прочетете в Kulinar.bg.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.01   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на Владислав III и Янош Хуняди, и много турски командири,...